Εμφανίζονται διχασμένοι για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας

Πτώχευση προβλέπουν οι Έλληνες μάνατζερΗ συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την επιλογή βιώσιμου σχεδίου επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιδείνωσαν περαιτέρω την πορεία του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος για το 3ο τρίμηνο της χρονιάς, όπως καταγράφεται από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται στους Διευθύνοντες Συμβούλους/Γενικούς Διευθυντές των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Αναλυτικά:

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 06/10/2011 έως 17/10/2011.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε νέα πτώση στις 93 μονάδες. Μόνο το 2% των CEOs πιστεύουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με ένα έτος πριν. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη αυξήθηκε σε 98% έναντι 93% το προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογες είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του δείκτη στις 103 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 71% έναντι 51% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο και επανήλθε στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2011. Υψηλότερη ήταν η μεταβολή του δείκτη στη βιομηχανία έναντι των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ στις υπηρεσίες παρουσίασε οριακή άνοδο. Επιδείνωση καταγράφηκε στις προσδοκίες των CEOs για την πορεία του κλάδου τους ένα έτος μετά, με νέα πτώση του δείκτη στις 100 μονάδες. Περισσότερο απαισιόδοξοι για τον κλάδο τους εμφανίζονται οι CEOs των βιομηχανιών και υπηρεσιών έναντι των εμπορικών επιχειρήσεων.

Μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα αισιόδοξου κλίματος για την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, οι CEOs δεν αξιολογούν θετικά την οικονομική κατάσταση στο τρίτο τρίμηνο του 2011, γεγονός που αποτυπώνεται στην πτώση του δείκτη στις 52 μονάδες έναντι 54 του προηγούμενου τριμήνου. Επιδείνωση σημείωσαν οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης σημείωσε νέα πτώση στις 92 μονάδες έναντι 103 του προηγούμενου τριμήνου. Ωστόσο, ο δείκτης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή άνοδο κατά μία μονάδα δείχνοντας ότι οι CEOs πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση των εταιρειών που διοικούν δεν θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος.

Ο δείκτης τρεχουσών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου έναντι του προηγούμενου έτους, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο στις 72 μονάδες. Σημαντικότερες είναι οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος, όπου ο δείκτης εμφανίζει μείωση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οριακή άνοδο στις μεγάλες και αρκετά υψηλότερη στις πολύ μεγάλες. Αρνητικές είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξη των επενδύσεων το επόμενο έτος διαμορφώνοντας τον δείκτη στις 81 μονάδες. Οι βιομηχανίες διαφοροποιούνται με μικρή άνοδο του δείκτη έναντι των υπολοίπων τομέων όπου καταγράφηκε αξιόλογη πτώση.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες έναντι 53 το προηγούμενο τρίμηνο. Σημαντική είναι η μείωση του δείκτη για τις βιομηχανίες, μικρότερη η πτώση στο εμπόριο, ενώ στις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός. Ο δείκτης προσδοκιών συνέχισε την καθοδική του πορεία από 90 μονάδες σε 79. Σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο, έναντι μείωσης στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με την κατάργηση ή όχι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επιπλέον για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα. Σχετικά με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και την άρση του κατώτερου ορίου μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των CEOs θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, το αντίθετο πιστεύει το 45%, ενώ 5% δεν εξέφρασαν γνώμη. Αξιόλογη είναι η διαφοροποίηση στις απαντήσεις ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης. Το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η ΕΓΣΣΕ πρέπει να καταργηθεί διαμορφώνεται σε 60% για τη βιομηχανία, 44% για το εμπόριο και 38% για τις υπηρεσίες. Το 50% των CEOs πιστεύει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να πτωχεύσει, ενώ το 33% ότι η κρίση θα ξεπεραστεί χωρίς πτώχευση. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των CEOs που δεν εξέφρασε γνώμη και ανήλθε σε 17%.

24h.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.