Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη θεμελίωση δικαιώματος θα οδηγηθούν στο νέο καθεστώς – Η αρχή θα γίνει από όσους χρειάζονται μόλις ένα έτος για την έξοδο στη σύνταξη

Ποιοι υπάλληλοι θα βγουν στην εφεδρεία

Αντιμέτωποι με την εφεδρεία θα βρεθούν κατά προτεραιότητα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι -μόνιμοι ή αορίστου χρόνου- προσεγγίζουν τα 35 έτη υπηρεσίας, ενώ σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει και το 60ό έτος θα… οδηγηθούν απευθείας στη σύνταξη. Ουσιαστικά όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη θεμελίωση δικαιώματος θα οδηγηθούν στην εφεδρεία, με την αρχή να γίνεται από όσους χρειάζονται ένα μόλις έτος για την έξοδο στη σύνταξη.

Ειδικότερα οι βασικές κατηγορίες των ασφαλισμένων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφεδρεία είναι οι εξής:

  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και έχουν τουλάχιστον 33 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επομένως δημόσιος υπάλληλος που συμπληρώνει φέτος 34 έτη ασφάλισης θα μπει στην εφεδρεία για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα πάρει πλήρη σύνταξη.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν μετά το 1983 και είναι κοντά στη συμπλήρωση του 58ου έτους και της απαιτούμενης 35ετίας.

Σημειώνεται πως για τους συγκεκριμένους εργαζομένους ο τελευταίος νόμος προβλέπει την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Ετσι φέτος η “έξοδος” γίνεται με 36 έτη υπηρεσίας σε ηλικία 58 ετών.

  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι -κυρίως οι γυναίκες- που έχουν συμπληρώσει 25ετία και προσεγγίζουν το 60ό έτος. Για παράδειγμα γυναίκα χωρίς παιδιά που συμπλήρωσε 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 δικαιούται πλήρη σύνταξη στα 60. Σε περίπτωση που θεμελιώνει φέτος δικαίωμα, το όριο ηλικίας πάει στο 61ο έτος.
    Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης
  • Οι αορίστου χρόνου -ανεξαρτήτως του αν ασφαλίστηκαν πριν ή μετά το 1983- που είναι κοντά στη συμπλήρωση της 35ετίας και του 58ου έτους (φέτος τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 36).

Αντιθέτως δεν αναμένεται να οδηγηθούν στην εφεδρεία όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία και το 55ο έτος, καθώς στην περίπτωση αυτή μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Με βάση τις πληροφορίες στόχος είναι στην εφεδρεία να οδηγηθούν κατά προτεραιότητα όσοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη (για τον λόγο αυτό φαίνεται πως δεν θα επηρεαστούν οι μητέρες ανηλίκων). Δύο σημαντικά ερώτημα για τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου θέτει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα. Το πρώτο ερώτημα αφορά το κατά πόσο μπορεί κάποιος να αποφύγει την εφεδρεία παίρνοντας μειωμένη σύνταξη. Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας εργαζόμενος μπορεί να βγει από την εφεδρεία πριν συμπληρώσει έναν χρόνο, εφόσον στο ενδιάμεσο διάστημα πιάσει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση για τον υπολογισμό της σύνταξης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές που είχε ο εργαζόμενος πριν βγει στην εφεδρεία.

3.000 υπάλληλοι
Γλιτώνουν με… σύνταξη

Ποιοι υπάλληλοι θα βγουν στην εφεδρεία

Στη σύνταξη θα… οδηγηθούν άμεσα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας. Εκτιμάται πως πρόκειται για περίπου 3.000 με 4.000 άτομα, που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στον χρόνο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη και επομένως δεν πρόκειται να οδηγηθούν στην εφεδρεία. Για τον σκοπό αυτό θα καταργηθεί πρόσφατη ρύθμιση που επέτρεπε την παραμονή στο Δημόσιο και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας και του 60ού έτους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Ενστολοι, δικαστές, εκπαιδευτικοί

Θα εξαιρεθούν τελικά από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας οι ένστολοι, οι δικαστές και οι εκπαιδευτικοί όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ποιοι υπάλληλοι θα βγουν στην εφεδρεία

Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή της νομοθετικής ρύθμισης για τους 30.000 υπάλληλους που θα τεθούν σε εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011, αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί το μέτρο σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων προκειμένου να εξασφαλιστεί η “επιχειρησιακή λειτουργία σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών”.

Συγκεκριμένα για τα σώματα ασφαλείας, τους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικό σώμα, πυροσβέστες κ.τ.λ.) κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο να μην τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Σωμάτων.

Προβλήματα
Από την άλλη πλευρά το συγκεκριμένο κοινό δημοσίων υπαλλήλων συνταξιοδοτείται σε σχετικά μικρή ηλικία. Με την αποχώρηση όσων βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη θα δημιουργούνταν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του στρατού και της αστυνομίας.

Αντίστοιχα προβλήματα στα δικαστήρια θα υπήρχαν εάν συμμετείχαν οι δικαστικοί στο καθεστώς της “εφεδρείας”, αφού θεωρείται αδύνατο να αναπληρωθούν με νέες προσλήψεις τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις λειτουργών. Για τους εκπαιδευτικούς το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Το τελικό πλαίσιο για την εφεδρεία, που θα περιλαμβάνει και τα κριτήρια με τα οποία θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό, θα οριστικοποιηθεί μέχρι την Πέμπτη – οπότε αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο.

Νikoς Β.Τσίτσας – ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.