Όσοι καταθέτουν αίτηση πρέπει να καταβάλουν 46,14 ευρώ

Ανάπηροι θα πληρώσουν για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά!Θα πληρώσουν για να εξαιρεθούν από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς! Ο λόγος για όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω βαριάς κινητικής αναπηρίας (πάνω από 80%) οι οποίοι βάσει του νόμου δεν υποχρεούνται να καταβάλουν έκτακτη εισφορά εισοδήματος.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ, όσοι καταθέτουν αίτηση για αξιολόγηση και χορήγηση ποσοστού αναπηρίας από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ πρέπει να καταβάλουν 46,14 ευρώ, στην περίπτωση που δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα. Με άλλα λόγια πρέπει να προμηθευτούν παραστατικό είσπραξης αυτής της αξίας από τις οικονομικές υπηρεσίες του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όπου γίνεται η κατάθεση της αίτησης για εξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ.

Ωστόσο, άνθρωποι με αναπηρίες καταγγέλλουν ότι όταν προσκόμισαν στην εφορία έγγραφο της υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ, το οποίο πιστοποιεί το πρόβλημά τους, αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Για να εξαιρεθούν του μέτρου της έκτακτης εισφοράς _ τους είπαν – πρέπει να προσκομίσουν χαρτί του ΚΕΠΑ. Οταν όμως, απευθύνθηκαν στο ΚΕΠΑ, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι επειδή χρειάζονται το εν λόγω έγγραφο για δική τους χρήση πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 46,14 ευρώ.

«Ηρθε στη μητέρα μου έκτακτη εισφορά 150 ευρώ και πρέπει να πληρώσει περίπου 50 ευρώ για να εξαιρεθεί από το μέτρο, αφού το χαρτί της υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ το οποίο πιστοποιεί την αναπηρία της δεν τους είναι αρκετό», καταγγέλλει ο γιος γυναίκας με σοβαρή κινητική αναπηρία, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να μην πληρώσει στο κράτος ούτε ένα ευρώ…

 

Ελενα Φυντανίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.