Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Le Monde: «Τη μετανάστευση επιλέγουν οι νέοι Έλληνες»

1 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

«Οργή, απαισιοδοξία και ανασφάλεια» αυτές οι τρεις λέξεις συνοψίζουν τα συναισθήματα των νέων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Le Monde

Le Monde: «Τη μετανάστευση επιλέγουν οι νέοι έλληνες»Η Γαλλική εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες νέων, ηλικίας 20-30 ετών που είτε έχουν βαρεθεί να περιμένουν ένα απαντητικό mail από τους εκατοντάδες εργοδότες στους οποίους έχουν στείλει βιογραφικά είτε υποαμοίβονται και ετεροαπασχολούνται σε «δουλειές του ποδαριού».
Στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας δεν μένουν και πολλά περιθώρια επιλογής. «Να παραμείνουν στην Ελλάδα φτωχοί ή να μεταναστεύσουν, αυτό είναι το δίλημμα των νέων της χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναπόφευκτα υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες έχουν γνωρίσει και στο πρόσφατο παρελθόν την μετανάστευση. «Αντίθετα με τη δεκαετία του ’60 που εγκατέλειψαν τη χώρα χιλιάδες άτομα για να απασχοληθούν σε θέσεις χαμηλών προσόντων, αυτή τη φορά όσοι φεύγουν είναι διπλωματούχοι και μάλιστα υψηλής κατάρτισης» αναφέρει η Monde.

Όσοι μένουν έχουν να αντιμετωπίσουν μια οικονομία σε βαθιά ύφεση κι άλλοι σκέφτονται να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, να γίνουν δηλαδή «εσωτερικοί μετανάστες» σημειώνει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος.
Για όσους επιλέγουν τους δρόμους της διαμαρτυρίας η επιλογή έχει άλλος κόστος. «Είναι τόσο μεγάλη η βία που ασκεί η αστυνομία στις πορείες… Σε τι ωφελεί;» διερωτάται μία 30χρονη κοπέλα από την Αθήνα. «Η 9η Οκτωβρίου θα είναι για κάποιους μέρα απεργίας όμως για άλλους θα είναι η μέρα αναχώρησης για το εξωτερικό με «ανοιχτό» εισιτήριο χωρίς επιστροφή» καταλήγει το άρθρο.

This entry was posted on Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2011 at 12:27 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΝΕΟΙ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply