Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Γιώργος παραχώρησε Αιγαίο για τουρκικές έρευνες;

1 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μείζον θέμα έχει προκύψει από μια δήλωση-βόμβα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν τού είπε ότι «εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορεί να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα»!

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε μεν τον ισχυρισμό, αλλά η Ν.Δ. ζητεί ήδη περισσότερες εξηγήσεις και τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται επειδή ο κ. Παπανδρέου αρέσκεται, όπως είναι γνωστό, στη μυστική διπλωματία, η οποία επιτείνει τη σύγχυση για το πραγματικό περιεχόμενο των συζητήσεών του με τους Τούρκους.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, με δήλωσή του, ζήτησε από τον πρωθυπουργό άμεσα εξηγήσεις, καλώντας τον να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι ακριβώς ειπώθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν, μολονότι χθες απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον τουρκικό λαό για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, απέφυγε να διαψεύσει τον αντιπρόεδρό του.

Οι δηλώσεις του κ. Αρίντς έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου – Ερντογάν περιστράφηκε γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να συμφώνησαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίησή του εντός του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να πρέπει να μετατεθεί για τον Νοέμβριο.

Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης, που δεν ήταν άλλο από αυτό των κυπριακών γεωτρήσεων. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρχει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα προς τη σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς, όμως, στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι «εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορεί να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα», επιμένοντας στην ανάγκη να μην κορυφωθεί η ένταση.

Στην Αθήνα, δόθηκε εντολή στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ζητώντας την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων. Την ίδια στιγμή διέψευδε τον Τούρκο αντιπρόεδρο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Νέες παραβιάσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χθες, η τουρκική Π.Α. έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι χειριστές ήταν και πάλι ιδιαίτερα προκλητικοί και οδήγησαν την αναχαίτιση σε σκληρή εμπλοκή, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου – Βιομηχανίας, Σόλων Κασίνης, παρουσίασε τρισδιάστατη απεικόνιση του αποτελέσματος ηχητικών ερευνών στο τεμάχιο Αφροδίτη (Οικόπεδο 12) της κυπριακής ΑΟΖ, που δείχνουν τις πιθανότερες περιοχές ύπαρξης υδρογονανθράκων.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

This entry was posted on Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2011 at 13:22 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply