Κόλαφο κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση αποτελεί η χθεσινή επιστολή προς αυτόν από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση τους για το θέμα των ταξί, δείχνοντας ότι έτσι όπως είναι τώρα το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή.

Με μια τρισέλιδη επιστολή, σχεδόν πιστή αντιγραφή όσων προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, την οποία κοινοποιούν και στον πρωθυπουργό, οι δέκα «πράσινοι» βουλευτές (Δ. Παπουτσής, Θ. Παπαδόπουλος, Β. Τσόνογλου-Βιλιώτη, Μ. Κατρίνης, Ευτ. Δαμιανάκης, Σπ. Μοσχόπουλος, Γ. Παπαμανώλης, Αν.Τριανταφυλλόπουλος, Αθ. Γικόνογλου, Γ. Αρβανιτίδης) ζητούν από τον Γ. Ραγκούση να παγώσει τις ρυθμίσεις που προωθεί και να διαβουλευθεί με τους ταξιτζήδες, κατηγορώντας τον μάλιστα για αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις ανάγκες της κοινωνίας ρυθμίσεις.

«Δείχνοντας» τον υπουργό ως απολύτως υπεύθυνο για το μπάχαλο του καλοκαιριού, οι βουλευτές (οι οποίοι έως τώρα ήταν όλοι νομοταγείς απέναντι στην ηγεσία της κυβέρνησης, αλλά υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων αναγκάζονται να διαφοροποιηθούν) τον «αδειάζουν» κανονικότατα. Θέτουν καταρχάς ξεκάθαρα θέμα αντισυνταγματικότητας ως προς την κατάργηση της ιδιοκτησίας της άδειας, καθώς, αν εφαρμοστεί, καταργεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, και ζητούν να γίνει σαφής ο σεβασμός στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε σχέση με την υπαρκτή και αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο άυλη αξία της άδειας κυκλοφορίας.

Αντίθετοι είναι όμως και στην αγνόηση των πληθυσμιακών κριτηρίων: «Αυτή η ηθελημένη αγνόηση του πληθυσμιακού κριτηρίου δεν μπορεί να γίνει κατανοητή» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι δεν πρέπει να εκδοθούν νέες άδειες ταξί προτού συμπληρωθούν έξι μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Πέρα μάλιστα από τα πληθυσμιακά, προτείνουν επιπρόσθετα κριτήρια, όπως το είδος και η πυκνότητα των προσφερόμενων συγκοινωνιακών μέσων, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων τής κατά περίπτωση περιοχής, ο χαρακτήρας ορισμένων περιοχών ως τουριστικών, νησιωτικών, ορεινών, προβληματικών κ.ά.

Στέλνουν μάλιστα και σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι είναι αντίθετοι με την πλήρη απελευθέρωση κάθε επαγγέλματος, αλλά και προς τον ίδιο τον κ. Ραγκούση λέγοντας: «Θεωρούμε ότι οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις, για να επιτύχουν, πρέπει να διέπονται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, γιατί έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι, όταν αυτές επιβάλλονται κάθετα και χωρίς διάλογο, μόνο προβλήματα προσθέτουν κοντά σε αυτά που υποτίθεται ότι έρχονται να επιλύσουν».

Γιώργος Λυκουρέντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.