Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011- Eικόνες από την παραμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γρεβενά

25 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Δείτε πολλές φωτογραφίες και την Προσφώνηση του Δημάρχου

Μετά από την Πατριαρχική και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στον μητροπολιτικό ναό Γρεβενών, ο κκ Βαρθολομαίος έγινε δεκτός από τους εκπροσώπους σωματείων, συλλόγων και πλήθος κόσμου στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Προσφώνηση Δημάρχου Γρεβενών στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητα, Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην ταβέρνα «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» το μεσημέρι της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2011.

Παναγιώτατε,

Είναι μεγάλη η χαρά μας σήμερα ,καθώς λαμπρύνετε με την παρουσία σας την εκατονταετηρίδα από το μαρτύριο του αοιδίμου εθνομάρτυρα Αιμιλιανού.

Το εορταζόμενο γεγονός επιβάλλει να στρέψουμε με ευγνωμοσύνη την προσοχή μας στις μέρες εκείνες και να διδαχτούμε από την εν γένει στάση της ζωής του και το θυσιαστικό του παράδειγμα.

Προσωπικά έχω ένα λόγο να είμαι περισσότερο συγκινημένος και περήφανος. Και αυτό οφείλεται στη καταγωγή μου. Κατάγομαι από τις αλησμόνητες πατρίδες, απ΄ όπου και ο Αιμιλιανός Λαζαρίδης.

Από το βιβλίο που εξέδωσε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Σέργιος με το αρχείο του Αιμιλιανού μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα από το λόγο που εκφώνησε ο Ν. Κουσίδης, από τους προκρίτους της πόλεως, εκ μέρους της επαρχίας Γρεβενών καταθέτοντας στεφάνι στη σορό του αειμνήστου: « Μη κλαίετε, αδελφοί χριστιανοί, αλλά θαρρείτε. Ο Δεσπότης μας δεν απέθανεν, αλλά ζή. Ζή ενθρονισμένος εις τα καρδίας όλων μας, εις τα καρδίας όλων των χριστιανών. Ζη και το ένδοξον όνομά του φέρεται ήδη από στόματος εις στόμα ανά πάντα τον καθ΄ όλην την υφήλιον πεπολιτισμένον κόσμον… Μη κλαίετε λοιπόν, αλλά θαρρείτε, διότι ο Δεσπότης μας ετέθη εις κεφαλήν γωνίας, εχρησιμοποιήθη ήδη και αυτός ως ακρογωνιαίος λίθος, όπως σωρεία τόσων άλλων μαρτύρων της θρησκείας μας, οίτινες δια του σώματος και αίματος των κατέστησαν αιώνιον και αρραγές το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα της Ορθοδοξίας». Πράγματι ο Αιμιλιανός ζη στις καρδιές όλων μας.

Άς έχουμε την ευχή του αειμνήστου Δεσπότη μας, για να προχωρούμε σε έργα ειρηνικά και ανοδικά για τα Γρεβενά.

Παναγιώτατε,Σεβασμιώτατοι, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι, εγείρω πρόποση υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και του Σεβαστού μας Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σεργίου, υπέρ υγείας και πνευματικής προόδου όλων των κατοίκων των Γρεβενών και υπέρ υγείας όλων των παρευρισκομένων.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

Το απόγευμα επισκέφθηκε  το κέντρο πολιτισμού του δήμου Γρεβενών για τα 100 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανό

This entry was posted on Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2011 at 23:06 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply