Θεωρεί ότι πρέπει να προστεθούν 5 τρισ. από τις μελλοντικές υποχρεώσεις των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων

Handlesblatt: Οικονομολόγος ανεβάζει στα 7 τρισ. το χρέος της Γερμανίας

Στο τριπλάσιο υπολογίζει -με αμφιλεγόμενη μέθοδο- το γερμανικό χρέος ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ Μπερντ Ράφελχουσεν, υποστηρίζοντας πως στα δύο τρισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν και άλλα 5 τρισ. ευρώ που αφορούν τις μελλοντικές υποχρεώσεις των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων.

Όπως αναφέρει η Handlesblatt την Παρασκευή, ο Ράφελχουσεν στην ετήσια έκθεσή του για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Γερμανίας υπολογίζει ότι το συνολικό χρέος είναι υπερτριπλάσιο από το «επίσημο» χρέος της χώρας, συνυπολογίζοντας και το «συγκαλυμμένο» χρέος των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξης.

Το χρέος προκύπτει από την υπόθεση που κάνει ο ίδιος για τη μελλοντική εξέλιξη των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδοτικών ταμείων και τα κενά χρηματοδότησης που θα παρουσιάσουν εξαιτίας της δημογραφικής εξέλιξης.

Η μεθοδολογία αυτή θεωρείται αμφιλεγόμενη μεταξύ των οικονομολόγων, και γενικά δεν ακολουθείται για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.