Ενώ παρατηρείται αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ευρωπαίους και Αραβες

Πωλητήρια σε εξοχικά, δεύτερες κατοικίες, κλειστά σπίτια στο χωριό και κατ’ επέκταση νέες πιέσεις στις τιμές προβλέπουν οι φορείς της κτηματαγοράς ότι θα φέρει η μονιμοποίηση του νέου τέλους ακινήτων. Πολλοί ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, που δεν αποφέρουν δηλαδή εισόδημα, θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι μεσιτών και ιδιοκτητών, αφού δεν θα είναι σε θέση να πληρώνουν εσαεί 800 και 1.000 ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.

Ηδη, η τροχιά των τιμών είναι πτωτική, με 7% μέσο φετινό ρυθμό στην Αττική έναντι του περσινού (Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ άλλες εκτιμήσεις φορέων του χώρου μιλούν και για διψήφια ποσοστά που φτάνουν έως και 15% σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων ακριβά νησιά και παραθεριστικά κέντρα.
8626513_ΤΙΜΕΣ ΕΞΟΧΙΚΩΝ-Ο
Πού πέφτουν
Μείωση 10%-12% καταγράφεται στη Μύκονο. Αν μάλιστα προστεθεί άλλο ένα ποσοστό μείωσης 10% το 2010 και ένα 8%-10% το 2009, η βουτιά στην τριετία ανέρχεται στο 30%. Πλέον η μέση τιμή στη Μύκονο διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ έναντι 5.000 το 2009, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών Αττικής Γ. Ρεβύθη, ενώ ίδια εικόνα παρουσιάζει η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, και άλλα τουριστικά μέρη της χώρας, προκαλώντας αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Ιταλούς, Βρετανούς, Ελβετούς, Γερμανούς και Αραβες.

«Πράγματι, η κρίση στην Ελλάδα λόγω της πτώσης των τιμών εμφανίζει ευκαιρίες», σημειώνει σε άρθρο της για την εγχώρια κτηματαγορά η ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera», φέρνοντας ως παράδειγμα μικρά νησιά σαν τη Αντίπαρο, όπου η βουτιά των τιμών έχει φτάσει στο 48% έναντι του 2008.
Πολλοί εκτιμούν ότι τα φετινά μονοψήφια ποσοστά μείωσης των τιμών θα γίνουν σύντομα διψήφια λόγω της ύφεσης, αλλά και της μονιμοποίησης του τέλους ακινήτων, που θα αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν ακίνητα τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα. Πόσω μάλλον από του χρόνου που το τέλος κινδυνεύει να είναι πολλαπλάσιο εφόσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Κόβουν συνδέσεις

Προς το παρόν πάντως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ από πελάτες που αιτούνται διακοπή της παροχής ρεύματος σε κλειστά ως επί τον πλείστον σπίτια, κίνηση που ωστόσο είναι δώρον άδωρον αφού την πρώτη τουλάχιστον δόση του τέλους δεν θα τη γλιτώσουν. Κι αυτό, καθώς σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, το τέλος θα υπολογίζεται με τα δεδομένα (π.χ. αν το ακίνητο ρευματοδοτείται, Τιμή Ζώνης) που ίσχυαν την 17η Σεπτεμβρίου 2011.

Ρεπορτάζ  Γιώργος ΦιντικάκηςΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.