Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επί τάπητος τα νέα μέτρα

21 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Νέα σκληρά μέτρα αναμένεται να αποφασισθούν σήμερα στην σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή

Θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα.
Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης τηλεδιάσκεψης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “ικανοποιητική πρόοδο” στις συνομιλίες με τις τεχνικές ομάδες να αναλαμβάνουν την επεξεργασία των στοιχείων για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των ετών 2011-2014.

Για “καλή πρόοδο” στις συνομιλίες έκανε λόγο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να επαναλάβουν την αναθεώρηση της πορείας προόδου της χώρας στην εφαρμογή των μέτρων.

Τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα

Για τις συντάξεις τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν περικοπές που θα γίνουν κλιμακωτά, δηλαδή όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι το “ψαλίδι”. Μεταξύ άλλων, μελετάται η επιβολή πλαφόν στις υψηλές συντάξεις περίπου 1.000 ευρώ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Οι περικοπές θα αφορούν συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών και του Δημοσίου, ενώ φαίνεται πως εξαιρούνται οι μητέρες ανηλίκων. Οι μειώσεις, μάλιστα, δεν θα αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις, αλλά και το εφάπαξ και τις επικουρικές, όπου το ψαλίδι εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και το 50%.

Για τους μισθούς, συζητούνται μειώσεις οι οποίες θα κυμανθούν μεσοσταθμικά από 15% έως 20%, ανεξάρτητα από το ενιαίο μισθολόγιο.

Για το Δημόσιο, στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και το σενάριο για απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου, διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας, περικοπές έως και 100% σε επιδόματα, καθώς και ετεροχρονισμός της καταβολής μισθών και του Δώρου Χριστουγέννων.

Για τα φορολογικά, στα σενάρια που συζητούνται είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου στις 4.000 ευρώ, κάτι που θα επιβαρύνει 1 εκατ. 400 χιλιάδες φορολογούμενους, όπως και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, με επιβάρυνση 38 λεπτών το λίτρο.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι οδηγίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις οποίες τους ζητούν να χρησιμοποιήσουν την κινητή τους περιουσία, προκειμένου να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται νέα υπέρβαση στο κονδύλι των κρατικών επιχορηγήσεων.

MEGATV

This entry was posted on Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2011 at 13:56 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply