Ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό θα συνεχιστεί”…

Εκατοντάδες άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους συγκεντρώθηκαν σήμερα Δευτέρα 19/9 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για διαμαρτυρία ενάντια στα οικονομικά μέτρα που πλήττουν τα άτομα με αναπηρία.

Σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα ζητά από τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να αφήσουν έξω από τα έκτακτα μέτρα την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, την αναπηρική οικογένεια. Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ στο γραφείο του υπουργού, ζητήθηκε η εξαίρεση της αναπηρίας από τα πρόσφατα μέτρα, καθώς και από αυτά που θα ανακοινωθούν. Αυτό και μόνο θα αποτελέσει κοινωνική δικαιοσύνη για το χώρο της αναπηρίας.

Εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία από την οικονομική κρίση, τότε αντικειμενικά προετοιμάζει τις εφιαλτικές συνθήκες για να ανοίξει ο σύγχρονος, κοινωνικός Καιάδας.

Η οικονομική κρίση έχει πλέον γονατίσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών για επιβολή επαναλαμβανόμενων φόρων όπως το νέο τέλος ακινήτων, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν εξαιρέθηκαν πλήρως μέσω διακριτών και συγκεκριμένων μέτρων. Παράλληλα, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προνοιακών υποστηρικτικών φορέων στα άτομα με βαριές αναπηρίες που οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμό τους. Η ανεργία χτυπάει την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι το γενικό πληθυσμό της χώρας. Παρ’ όλα αυτά τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της  εργασιακής εφεδρείας, παρ ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και αναγκαστικά, μόνο ένα μέλος της οικογένειας εργάζεται. Εντωμεταξύ, η εργασιακή εφεδρεία αφορά και τις υποστηρικτικές δομές του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση!!!

Το ελληνικό αναπηρικό κίνημα, συντασσόμενο μαζί με όλα τα κοινωνικά κινήματα της χώρας, κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν είναι παθητικοί αποδέκτες καταστάσεων και δεν θα πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και όχι να τους επιβαρύνει επιπλέον.

Ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ι. Βαρδακαστάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed