Ο ΓΓ των Ελεύθερων Δημοκρατών σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ περί ενδεχόμενης Ελληνικής χρεοκοπίας

FDP: Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά…Σε συνέντευξή του στη «Hamburger Abendblatt» του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας των συγκυβερνώντων στη Γερμανία Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ μιλάει για την κρίση της ευρωζώνης, καθώς και για τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ περί ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Ερ.: Ο Φίλιπ Ρέσλερ χρησιμοποίησε λαϊκιστικούς τόνους και προκάλεσε έτσι αναταράξεις στις χρηματαγορές…

Απ.: Μια ομάδα εξαίρετων οικονομολόγων καθηγητών υποστηρίζει την άποψή του σε ένα κείμενο-κάλεσμα. Βραχυπρόθεσμα, ασφαλώς και πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του τις χρηματαγορές. Αλλά μακροπρόθεσμα «πνίγεται» η πολιτική, αν θεωρηθεί σημαντικότερη η εμπιστοσύνη των αγορών από την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ειρήσθω εν παρόδω, το SPD το έβαλε στα πόδια μπροστά στην ψηφοφορία στη Βουλή για το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, επειδή γίνονταν εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ερ.: Είναι απαραίτητο να διατυπώνονται δημοσίως εικασίες περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας;

Απ.: Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά η Αθήνα θα πρέπει να γνωρίζει ότι περαιτέρω δανειακή βοήθεια μπορεί να υπάρξει μόνον αν επιτευχθούν οι συμπεφωνημένοι στόχοι. Εργα έναντι έργων. Ανεξάρτητα από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας διατύπωσε προτάσεις για τη μορφή ενός πτωχευτικού δικαίου για κράτη. Αυτό θα χρειαστεί, ώστε μελλοντικά να μην πληρώνουν τις ζημιές οι φορολογούμενοι, αλλά και οι πιστωτές, που θέλησαν να επωφεληθούν από τα υψηλά επιτόκια. Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Ερ.: Το FDP παραμένει σε τροχιά σύγκρουσης με την καγκελάριο. Θέλετε να τινάξετε στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού;

Απ.: Δεν βλέπω καμιά διαφορά με την καγκελάριο.

Ερ.: Η καγκελάριος επιθυμεί να σταματήσει αυτή η συζήτηση – και το FDP τη συνεχίζει.

Απ.: Η κα Μέρκελ δήλωσε ότι ο καθένα πρέπει να προσέχει τι λέει.

Ερ.: Και το FDP αισθάνεται ότι δεν το αφορά αυτή η δήλωση;

Απ.: Πρέπει να εννοούσε τον υπουργό μεταφορών Ραμσάουερ του CSU, γιατί αυτός έθεσε υπό αμφισβήτηση τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΕΜΣ. Αυτό σημαίνει παλινωδία. Αντίθετα, το FDP θέλει να λάβει πρόνοια και να συμπληρώσει τον ΕΜΣ. Και εδώ ο Ρέσλερ αναφέρθηκε ακριβώς στη διατύπωση μιας απόφασης της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2010, την οποία υπερψήφισε και το χριστιανοδημοκρατικό CDU. Δεν πρέπει να επικρίνεται ένας υπουργός επειδή τηρεί τις αποφάσεις της Βουλής.

Ερ.: Η βάση του FDP προετοιμάζει ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος, για να εμποδίσει τον ΕΜΣ…

Απ.: Θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει αυτή η ψηφοφορία. Ενα κυβερνητικό κόμμα δεν μπορεί να λέει απλά «όχι». Γι’ αυτό το προεδρείο του FDP θα αγωνιστεί για να περάσει ένα άλλο εναλλακτικό ψήφισμα. Μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη δείχνει ότι η Ευρώπη είναι μικρή απέναντι στην Αμερική ή την Ασία. Χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό ξεκίνημα. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ ενός ευρωπαϊκού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συντάγματος, που θα αντιστοιχεί στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Επομένως, σε σαφείς κανόνες για να σταματήσει η υπερχρέωση, για υγιέστερο ανταγωνισμό ιδεών μεταξύ των χωρών και λιγότερη γραφειοκρατία στην καθημερινότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.