Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Φαίδων Ματθαίου, εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού μπάσκετ

Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουλίου 1924. Ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα (πόλο, πινγκ πονγκ, τένις, σκοποβολή, ξιφασκία, αναβάτης σε αγώνες μοτοσικλετών) και ήταν μέλος των εθνικών ομάδων μπάσκετ και κωπηλασίας.

Σε όλα τα αθλήματα ήταν αθλητής στον Άρη Θεσσαλονίκης. Μάλιστα συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες: το 1948 στο Λονδίνο στην κωπηλασία και το 1952 στο Ελσίνκι στην καλαθοσφαίριση.

Στο μπάσκετ έκανε μεγάλη καριέρα ως παίκτης και προπονητής κατακτώντας πολλούς τίτλους.

Ξεκίνησε από τον Άρη Θεσσαλονίκης το 1945 και το 1949 πήγε στον Παναθηναϊκό. Το 1955 έπειτα από διαφωνία με τους συμπαίκτες του αποχωρεί και εντάσσεται στον Πανιώνιο.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ, επέστρεψε στον Πανιώνιο και αργότερα μεταγράφηκε στην ιταλική Ίνις Βαρέζε, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Άρη.

«Είμαι πολύ συγκινημένος για την απώλεια του θρυλικού Φαίδωνα και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Φαίδωνα Ματθαίου.

«Χάσαμε ένα μεγάλο δάσκαλο του μπάσκετ αλλά και έναν άνθρωπο με ήθος, αξιοπρέπεια και αθλητικό πνεύμα. Αυτά που μας άφησε ως παρακαταθήκη οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.