Τα έκανε πλακάκια

Με την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, η Microsoft παραδέχεται ότι τα παραδοσιακά «παράθυρα» δεν είναι πλέον αρκετά: στα Windows 8, τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας αντικαθίστανται με «πλακάκια» αφής (tiles), όπως ισχύει στα περισσότερα, smartphone.

Σε συνέδριο για προγραμματιστές που πραγματοποίησε η Μicrosoft στην Καλιφόρνια, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν υπολογιστές-ταμπλέτες που έτρεχαν μια δοκιμαστική έκδοση του νέου λογισμικού.

Όπως αναφέρει ρεπόρτερ του CNet, η νέα εμφάνιση του λειτουργικού συστήματος, με την ονομασία Metro, παραπέμπει στο Windows Phone 7.5, την επερχόμενη νέα έκδοση του λογισμικού για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα Windows 8 δίνουν έμφαση στις οθόνες αφής, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές-ταμπλέτες.

Τα «πλακάκια» του Metro δίνουν πρόσβαση στις αποθηκευμένες εφαρμογές αλλά και σε διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Facebook και το Twitter, από τα οποία μπορούν να αντλούνται και να προβάλλονται αυτόματα οι αναρτήσεις και τα μηνύματα.

Ακόμα, το Metro καταργεί τα κλασικά παράθυρα και τα μενού και υιοθετεί την εργαλειοθήκη «κορδέλα» που χρησιμοποιείται στο Microsoft Office.

Προς το παρόν βέβαια υπάρχουν ελάχιστες εφαρμογές που υποστηρίζουν το Metro, οπότε τα περισσότερα προγράμματα εμφανίζονται στα κλασικά παράθυρα των Windows.

Άλλα χαρακτηριστικά των Windows 8:
Το λειτουργικό σύστημα σχεδιάστηκε να τρέχει τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε φορητούς και σε ταμπλέτες
Θα υποστηρίζει τους επεξεργαστές ARM, οι οποίοι έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος και χρησιμοποιούνται ευρέως σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες
Ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του συστήματος μειώνεται σημαντικά
Οι οδηγοί των συσκευών (device driver) υποστηρίζουν πλέον μεγάλη γκάμα μοντέλων και ενεργοποιούν τα περιφερειακά χωρίς καθυστέρηση
Τα Windows 8 θα μπορούν να συνδέονται με υπηρεσίες νέφους, όπως το SkyDrive που προσφέρει αποθηκευτικό χώρο σε διακομιστές της Microsoft.

H Microsoft έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να λανσάρει τα Windows 8 εντός του 2012, χωρίς όμως να έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.