Πωτοφανής απόφαση του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου: Απομάκρυνε τον διοικητή με θετικό έργο και με 31 χρόνια προϋπηρεσία στα δημόσια νοσοκομεία – «Στέλεχος» του ΠΑΣΟΚ το προσόν του αντικαταστάτη του

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στα Γρεβενά η απομάκρυνση του διοικητή του νοσοκομείου, αν και το έργο του αξιολογήθηκε θετικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Το σκανδαλώδες είναι ότι ο εν λόγω ο διοικητής αντικαταστάθηκε από ένα πρόσωπο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη δημόσια υγεία, αλλά το μόνο προσόν που έχει να επιδείξει είναι οι …κομματικές περγαμηνές.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, δικαίως προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών. Υπήρξαν μάλιστα και παραιτήσεις στο νοσοκομείο, καθώς και επιστολές προς τον Α. Λοβέρδο, με τις οποίες αξιώνεται η ανάκληση της υπουργικής απόφασης. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Υγείας με την απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, παύει από τα καθήκοντα τον διοικητή του νοσοκομείου Γρεβενών Μιχάλη Γαβρίδη, ορίζοντας νέο διοικητή τον Κυριάκο Σημαδόπουλο. Ο δεύτερος είναι καθηγητής – διευθυντής σε επαγγελματικό λύκειο της Κοζάνης, από όπου κατάγεται. Προέρχεται από το λεγόμενο …βαθύ ΠΑΣΟΚ, ιδρυτικό μέλος του κόμματος, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Κοζάνης, επί σειρά ετών συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι προσφάτως διεκδίκησε και τη θέση του διευθυντή περιφερειακής εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Ο απομακρυνθείς διοικητής (παραμένει στη θέση του μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης) είναι απόφοιτος της σχολής μηχανολόγων μηχανικών του πολυτεχνείου, με προϋπηρεσία 31 ετών στα δημόσια νοσοκομεία. Για 15 ολόκληρα χρόνια ήταν διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Βέροιας, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι διοικητής του νοσοκομείου Γρεβενών.

Έθεσε το νοσοκομείο σε τροχιά ανάπτυξης
Δυστυχώς όμως ο Μ. Γαβρίδης τιμωρείται(!) από το επίσημο κράτος με αποπομπή, λόγω του έργου που έχει να επιδείξει στο νοσοκομείο Γρεβενών. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός του 2009 με την προηγούμενη διοίκηση, κατέγραφε παθητικό 3 εκ. ευρώ. Ο ίδιος κατάφερε να παρουσιάσει έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2010, με πλεόνασμα 200.000 ευρώ. Έκθεση του υπουργείου Υγείας κατέταξε το νοσοκομείο Γρεβενών στα τρία καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Χαντάβα, υπογράμμισε ότι «το νοσοκομείο Γρεβενών είναι το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα», καθώς σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας, με παράλληλη δραστική μείωση των δαπανών.

Αν και στο ποδόσφαιρο την ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, εν τούτοις στην Ελλάδα της «παλαιοκομματικής πρακτικής», ο Μ. Γαβρίδης προφανώς πλήρωσε την άρνησή του να ενδώσει στις αποτυχημένες παλαιοκομματικές μεθόδους λειτουργίας, αλλά και τη ρήξη που ήρθε με το κατεστημένο. Οι γνωρίζοντες στη μικρή κοινωνία των Γρεβενών, υποστηρίζουν αδιαμφισβήτητα ότι αποπέμφθηκε, καθώς δεν υπάκουσε στις πιέσεις του περιβάλλοντος του τοπικού βουλευτή Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Χαντάβα, αλλά και στην κόντρα που είχε με τον τοπικό μητροπολίτη Σέργιο

Δεν ενέδωσε σε πιέσεις βουλευτή – μητροπολίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής δεν ικανοποίησε αξιώσεις του βουλευτή για «διευκολύνσεις», «μετακινήσεις» και «εξυπηρετήσεις». Ενδεικτικές είναι οι πιέσεις που δέχτηκε από συγγενικό πρόσωπο του βουλευτή για ανάθεση του έργου φύλαξης του νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρία. Όμως αρνήθηκε ευγενικά, αντιτείνοντας ότι το νοσοκομείο δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα φύλαξης, καθώς περικλείεται από τη σχολή αστυφυλάκων και από ένα στρατόπεδο, με πολλές σκοπιές.

«Μήλον της Έριδος» στην αντιπαράθεση διοικητή μητροπολίτη, αποτέλεσε το παγκάρι του παρεκκλησίου του νοσοκομείου. Ο κ. Σέργιος απαίτησε τα χρήματα του παγκαριού, με το επιχείρημα ότι η εκκλησία ανήκει στη δικαιοδοσία της μητρόπολης, η οποία νομιμοποιείται να διαχειρίζεται τα χρήματα. Όμως, ο διοικητής δεν εκχώρησε το παγκάρι στη μητρόπολη, αλλά αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, τα οποία διαθέτει υπέρ των απόρων ασθενών του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι η εκκλησία είναι δωρεά ενός δικηγόρου των Γρεβενών( Στεργιάδη), ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε. Πρόκειται για μεγάλο ευεργέτη με πολλές δωρεές, ο οποίος έδωσε χρήματα στη μητρόπολη, έκανε επισκευές εκκλησιών που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό κ.λ.π. Όμως στη συγκεκριμένη δωρεά έκανε ειδική μνεία, ότι τα χρήματα του παγκαριού να διατίθενται υπέρ των ανήμπορων οικονομικά ασθενών. Μάλιστα, η σύζυγος του εκλιπόντος δωρητή, ζήτησε να τηρηθεί η επιθυμία του συζύγου της, για την «ανάπαυση της ψυχής του».

«Πρότεινα στη μητρόπολη να της δώσουμε το 70% των χρημάτων και το υπόλοιπο 30% να το διαθέσουμε μέσω της Επιτροπής Διαχείρισης, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή ή αν επιθυμεί να ορίσει πρόεδρο της επιτροπής έναν ιερέα. Δυστυχώς αρνήθηκαν τις δύο εναλλακτικές προτάσεις, απαιτώντας όλα τα χρήματα», δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο Μ. Γαβρίδης. Μπροστά σ’ αυτή την αδιαλλαξία, ο διοικητής έφερε το θέμα στο δ.σ. το οποίο αποφάσισε ομόφωνα την διαχείριση των χρημάτων από την επιτροπή του νοσοκομείου, αναιρώντας μάλιστα απόφαση του προηγούμενου δ.σ., το οποίο είχε εκχωρήσει το παγκάρι στη μητρόπολη.

Στη συνέχεια η μητρόπολη Γρεβενών έστειλε εξώδικο στο νοσοκομείο, αξιώνοντας τα χρήματα, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου πάλι δεν ενέδωσε. Η μητρόπολη προσέφυγε στα δικαστήριο, όπου το νοσοκομείο δικαιώθηκε πανηγυρικά πρωτοδίκως, ενώ αναμένεται και η απόφαση του εφετείου, η οποία μάλλον δικαιώνει τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οργισμένες αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για την αποπομπή του διοικητή του νοσοκομείου Γρεβενών είναι αλυσιδωτές:
-Πενήντα προσωπικότητες και πολίτες της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κωσνταντινίδης, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Ταταρίδης, στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ κ.ά., έστειλαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία υπογραμμίζουν: «Κατάπληκτοι και οργισμένοι πληροφορηθήκαμε την καρατόμηση του διοικητή του νοσοκομείου Γρεβενών. Αν ο νοσηρός εγκέφαλος ο οποίος κατάφερε νύκτωρ να επιτύχει την απομάκρυνση ενός κατά κοινή ομολογία επιτυχημένου στελέχους στον νοσοκομειακό χώρο φαντάζεται ότι θα μας βρει αδιάφορους και απαθείς, γελάστηκε…».

-Παραιτήθηκε από τη θέση του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρεβενών, Χρήστος Παπαζήσης. Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, σημειώνει: «Με αφορμή την άδικη απομάκρυνση του διοικητή του νοσοκομείου Γρεβενών, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Τούτο γιατί ο Μ. Γαβρίδης ήταν η προσωποποίηση της χρηστής διοίκησης, της δημοκρατικής διαχείρισης, της αναπτυξιακής προοπτικής και του εκσυγχρονισμού γενικότερα του νοσοκομείου». Δηλώνει επιπροσθέτως ότι η προσωπική του παραίτηση, εκτός από τη συμπαράσταση στον διοικητή, υποδηλώνει «τη σαφή μου απόσταση από τις παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις, που για μία ακόμη φορά κρατούν σε ομηρία τη δημοκρατία, την ηθική και την κοινωνική ευαισθησία».

-Την παραίτησή του από το δ.σ. του νοσοκομείου ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Κιούρκας, ο οποίος με επιστολή του σημειώνει το θετικό έργο του εκδιωχθέντος διοικητή, καθώς υπογραμμίζει «μειώσαμε το λειτουργικό κόστος λειτουργώντας πάντα για το συμφέρον του νοσοκομείου, αγνοώντας πλήρως τις παλιές πρακτικές κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος».

-Τέλος, η Ν.Ε. Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή της στον γραμματέα της Κ.Ε. Μιχάλη Καρχιμάκη, διαμαρτύρεται για την αντικατάσταση του διοικητή του νοσοκομείου.

Τραγελαφικές καταστάσεις στο υπουργείο Υγείας
Όσα εξελίχθηκαν μετά την υπουργική απόφαση αντικατάστασης του διοικητή του νοσοκομείου, παραπέμπουν σε ένα κράτος – τσίρκο, παρά σε σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική ηγεσία. Μέσα στην παραζάλη των αντιδράσεων, λίγες ημέρες αργότερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας, τηλεφώνησε στον αποπεμφθέντα διοικητή, στον οποίο είπε: «λήξη συναγερμού. Ασκείς κανονικά τα καθήκοντά σου, δεν φεύγεις, μένεις στη θέση σου». Του είπε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει «διορθωτική απόφαση». Δεν πέρασαν όμως μερικές ημέρες για να έρθει δεύτερο τηλεφώνημα, από το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος, το οποίο ενημέρωσε εκ νέου τον Μ. Γαβρίδη ότι «τελικά φεύγεις».

Πάντως, ο ίδιος ο Μ. Γαβρίδης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «κάθε απόφαση του υπουργού είναι σεβαστή. Εγώ παραμένω στο νοσοκομείο και ασκώ κανονικά τα καθήκοντά μου μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

One thought on “Ο παλαιοκομματισμός κέρδισε την αξιοκρατία στο νοσοκομείο Γρεβενών…”
  1. ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟ ΒΙΟ ΣΤΕΛΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΛΟΓΩ SIEMENS!!!!!!!!!!!!!!! Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΚΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΙΕΖΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΔΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2009. Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΅Η ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΤΕΡΥΓΑ Η ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΕΜΕΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ!!!!!!!! ΑΚΟΥΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ;;;;;;;;;ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.