Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αποστρατεία εφέδρων και στους δήμους

14 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σχέδιο περιστολής του μισθολογικού κόστους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Εντός Οκτωβρίου το πλεονάζον προσωπικό τους θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή θα απολυθεί με διαδικασίες-εξπρές

Αποστρατεία εφέδρων και στους δήμους

Έρχεται  “σκούπα” εντός του Οκτωβρίου σε 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πλεονάζον προσωπικό των οποίων είτε θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας είτε θα απολυθεί άμεσα.

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο περιστολής του μισθολογικού κόστους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις και χθες για πρώτη φορά ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για απολύσεις προσωπικού.

Ετσι παράλληλα με την επέκταση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πέρα από τους 151 οργανισμούς που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα) θα… τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και πρόγραμμα απολύσεων του πλεονάζοντος προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κι αυτό καθώς οι μισθολογικές δαπάνες στους ΟΤΑ έχουν εξακοντιστεί στα ύψη μιας και υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων εισπράττουν αποδοχές υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα.

Αποστρατεία εφέδρων και στους δήμους

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο… μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν 12.000 εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και 15.000 υπάλληλοι σε δήμους οι οποίοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Παράλληλα κινδυνεύουν και 17.000 συμβασιούχοι καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιορίσει κατά 50% τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Για τους υπόλοιπους 55.000 μόνιμους υπαλλήλους των δήμων επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα εφεδρείας.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο για του ΟΤΑ περιλαμβάνει δύο βήματα.

Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», η έκθεση του ΟΟΣΑ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ανάβει το πράσινο φως για «ψαλίδι» 30% στις οργανωτικές δομές των υπουργείων
  • Το πρώτο αφορά σε αθρόες μετατάξεις προσωπικού από δήμο σε δήμο. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο
  • Το δεύτερο, για όσους υπαλλήλους δεν δεχθούν τη μετάταξη, έχει να κάνει είτε με την υπαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας είτε με απευθείας απόλυση.

Πιο αναλυτικά το στίγμα των κυβερνητικών προσθέσεων έδωσε χθες ο κ. Κουκουλόπουλος.

“Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων. Αυτές οι θέσεις θα “προκηρυχθούν” για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση των υπαλλήλων, για όσους δεν επιλέξουν αυτή την διαδικασία, τότε θα πάμε είτε μέσω εφεδρείας είτε κατευθείαν και σε απόλυση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Εφερε μάλιστα ως παραδείγματα τους δήμους Μενιδίου και Πειραιά, λέγοντας πως αν δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην πρώτη γραμμή της εξόδου θα βρεθούν οι υπάλληλοι σε ελλειμματικούς δήμους καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε όλους τους δήμους.

Οπως σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, 10 με 15 ελλειμματικοί δήμοι δεν είναι σε θέση να σηκώσουν τα δανειακά τους βάρη “αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό”.

Εξάλλου μετά τη γνωστοποίηση της “μαύρης λίστας” με τους 151 φορείς στους οποίους θα εφαρμοστεί άμεσα η εφεδρεία θα ακολουθήσει και “λίστα” με εννέα εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως λένε στο υπουργείο, αυτό έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν νομικά προσχώματα.

 

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2011 at 14:36 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply