Υπό «πολιορκία» σήμερα το απόγευμα το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

Θεσσαλονίκη: άρχισαν οι διαδηλώσεις λόγω ΔΕΘΟ «κύκλος» των κινητοποιήσεων άνοιξε χθες στην Θεσσαλονίκη με την συγκέντρωση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, αλλά και των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στις 17.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια πορεία προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Υπολογίζεται ότι στην πορεία των ενστόλων συμμετείχαν περισσότερα από 1000 άτομα
Από το βήμα της εξέδρας μίλησαν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και των ενώσεών τους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις μισθολογικές περικοπές που υφίστανται, αλλά και για τη συνεχή περιστολή των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών τους, που όπως ισχυρίστηκαν, οδηγεί τα Σώματα Ασφαλείας στην εξαθλίωση. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, βουλευτές Θεσσαλονίκης αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι, η πλειονότητα των οποίων «κατέλαβε» το οδόστρωμα επί της οδού Εγνατίας διακόπτοντας στο σημείο αυτό για πάνω από δύο ώρες την κυκλοφορία των οχημάτων που διεξάγονταν από παρακαμπτηρίους, συγκρότησαν πορεία και κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.

Η ένστολη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά με την επίδοση ψηφίσματος από αντιπροσωπεία των Πανελλαδικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας προς το γενικό γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου.

Οι «Αγανακτισμένοι» διοργάνωσαν συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου οργανώνεται σήμερα στις 18.00, και η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στις 17.30 στην διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) έχουν προγραμματίσει χωριστό συλλαλητήριο για τις 18.30, το οποίο θα ξεκινήσει από την πλατεία Αριστοτέλους.

Νωρίτερα, στις 15.30, ιδιοκτήτες ταξί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιβανόφειο και περίπου στις 18.00 αναμένεται να ξεκινήσουν πορεία, πεζή, προς την ΔΕΘ.

Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προγραμματίσει την δική τους κινητοποίηση, που περιλαμβάνει επιχείρηση αποκλεισμού των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης. Οι προσυγκεντρώσεις τους έχουν προγραμματιστεί για τις 15.00 στον Λευκό Πύργο, στο πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Εγνατίας και Καυτατζόγλου) και στο κτίριο προσκόπων (Β. Γεωργίου). Ανάμεσά τους αναμένεται να βρίσκονται και τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν από τις 17.00 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ από το Πολυτεχνείο θα ξεκινήσουν στις 18.00 την πορεία τους οι φοιτητικοί σύλλογοι με στόχο να ενωθούν με τους «Αγανακτισμένους».

Στις 18.00 καλούν σε συγκέντρωση στο Κατσάνειο Στάδιο και οι οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας τους.

Φράκτες και κάγκελα
Από σήμερα περισσότεροι από 6 χιλιάδες αστυνομικοί από κάθε υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός, ανάμεσα τους και αρκετοί μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Δέλτα», οι οποίοι καθημερινά περιπολούν στους δρόμους της πόλης. Κάτοικοι, λένε μάλιστα, ότι τόσο έντονα μέτρα ασφαλείας έχουν να δουν στην πόλη, από την Σύνοδο Κορυφής το 2003.

Το Σάββατο νωρίς το μεσημέρι θα στηθούν κάγκελα περιμετρικά του Συνεδριακού Κέντρου, ενώ στο ύψους όπου υπολογίζουν οι αρχές ασφαλείας να σταματήσουν τους διαδηλωτές θα τοποθετηθούν οι φράχτες που είχαν χρησιμοποιηθεί στις διαδηλώσεις του Ιουνίου στο Σύνταγμα.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με τον εκτοξευτήρα νερού. Παράλληλα άντρες των ΜΑΤ θα αναπτυχθούν περιμετρικά των εγκαταστάσεων.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ θα διατεθούν και τουλάχιστον τέσσερις εισαγγελείς.

Τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως υπάρχουν πάνω από έξι διαφορετικές αφετηρίες διαδηλώσεων σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και το «ανοικτό» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιμετρικά του οποίου θα αναπτυχθούν, πάντως, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς «γειτνιάζει» με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ενα ακόμα πρόβλημα για την αστυνομία είναι τα πολλά ανοιχτά εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, λόγω των έργων στην παραλία και των εκσκαφών του μετρό, με τα κάθε είδους μπάζα, που μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε πολεμοφόδια στα χέρια κουκουλοφόρων.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι εντολές που έχουν δοθεί στις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας είναι να δείξουν επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ανάλογα με την αναγκαιότητα της στιγμής. Και αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το δόγμα των προληπτικών προσαγωγών.

Κλειστοί δρόμοι
Από την Τροχαία Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό πως έως τις 14.00 της Κυριακής απαγορεύεται η στάση – στάθμευση στην οδό Εθν.Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Συντριβανίου και στην Εγνατία, από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά της πόλης. Επίσης ειδικά το Σάββατο συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν μετά το μεσημέρι να κινηθούν στο κέντρο της πόλης, καθώς λόγω των κινητοποιήσεων, θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους.

Στα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματα τους το Σάββατο στις 15.00, να μην βγάλουν απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα υλικά μπροστά στα καταστήματα τους, να απομακρύνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα τους από το ιστορικό κέντρο, να κλείσουν τις τέντες και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό μέσο διαθέτει η επιχείρηση.

Διονύσης Βυθούλκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.