Τι γράφει στο νέο του βιβλίο ο γνωστός αμερικανός σκηνοθέτης

Μάικλ Μουρ: «Είμαι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική»Το «Here Comes Trouble: Stories from My Life», («Έρχονται Φασαρίες: Ιστορίες από τη Ζωή μου») που αποτελεί ουσιαστικά την αυτοβιογραφία του ευτραφούς κινηματογραφιστή κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε όλο τον κόσμο κι υπόσχεται να ρίξει φως στην πληθωρική (κυριολεκτικά και μεταφορικά) προσωπικότητα ενός ανθρώπου με τον οποίο ταυτίστηκαν, πολιτικά, αρκετοί συμπολίτες του.

«Όταν βγήκα ευθαρσώς στην απονομή των βραβείων Οσκαρ στις 23 Μαρτίου 2003, τέσσερις μέρες μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, και φώναξα «Ντροπή σας κ. Μπους», ξεσήκωσα γιουχαΐσματα στην αίθουσα Κόντακ», γράφει ο κ. Μουρ. Και προσθέτει : «Οι μόνοι που έδειξαν να μου συμπαραστέκονται φανερά εκείνη την ώρα από τις πρώτες σειρές ήταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε και η Μέριλ Στριπ».
Από εκείνη τη μέρα και έπειτα, η ζωή του έγινε, σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο, κόλαση: «Οταν επέστρεψα στο σπίτι μου, στο Μίσιγκαν, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης που έμενα άδειασε ένα φορτίο με κοπριά αλόγου μπροστά στην αυλή μου, ενώ τα δέντρα έξω από την οικία μου ήταν γεμάτα με επιγραφές που έλεγαν «Κάθαρμα κομουνιστή!», «Φύγε από εδώ, πήγαινε να ζήσεις στην Κούβα» και «Προδότη!»».

Επιπλέον, όπως λέει, τα Χριστούγεννα του 2003 δέχτηκε ευχετήριες από αγνώστους που έγραφαν «Ευχόμαστε να πάθεις σύντομα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο» και «Καλή ανάρρωση από το μυστηριώδες αυτοκινητικό σου ατύχημα», ενώ δεχόταν και πλήθος ανώνυμων τηλεφωνικών κλήσεων στις οποίες άκουγε να του σέρνουν τα εξ’ αμάξης.

«Τότε ήταν που κατάλαβα πως τα πράγματα σοβάρευαν επικίνδυνα, γι’ αυτό κι αποφάσισα να προσλάβω προσωπική φρουρά», επισημαίνει ο σκηνοθέτης, απαριθμώντας μια σειρά από επιθέσεις εναντίον του: «Στο Νάσβιλ ένας τύπος μου επιτέθηκε με μαχαίρι κι αφοπλίστηκε από τον σωματοφύλακα μου κι ένας άλλος στο Φορτ Λοντερντέιλ έχυσε πάνω στο πρόσωπο μου καυτό καφέ». Το αποκορύφωμα ήταν όταν στη Νέα Υόρκη ένας άντρας του επιτέθηκε με ένα ξύλινο μολύβι (!), το οποίο καρφώθηκε με δύναμη και διαπέρασε σχεδόν την παλάμη του χεριού ενός σωματοφύλακά του.

Γνωστός για το προκλητικό του ύφος, πριν λίγους μήνες ο Μουρ ξεσήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεων με το άρθρο του σχετικά με το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, που δημοσιεύτηκε στο πολιτικό ιστότοπο «Huffington Post». «Όταν άκουσα τα νέα [του θανάτου του μπιν Λάντεν] ένιωσα υπέροχα. Ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε σε δύο χρόνια αυτό που δεν κατάφερε σε επτά ο Τζορτζ Μπους. Είναι η διαφορά του έξυπνου από τον χαζό σε θέση εξουσίας», έγραφε καταλήγοντας πως «ο Μπιν Λάντεν δεν δικάστηκε, ενώ οι Ναζί δικάστηκαν. Γιατί; Γιατί εμείς είμαστε διαφορετικοί. Εμείς είμαστε Αμερικάνοι».
Ο αμερικανός σκηνοθέτης έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, επικριτικά για την αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, τα «Will They Ever Trust Us Again» (Θα μας εμπιστευτούν ποτέ ξανά;) και «The Official Fahrenheit 9/11 Reader» (Ο επίσημος αναγνώστης της Φαρενάιτ 9/11).½

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.