Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

AEI -ΤΕΙ: Μπλόκο από τις καταλήψεις στις εγγραφές πρωτοετών

7 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου χάνουν το δικαίωμα εγγραφής – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Τις AEI -ΤΕΙ: Μπλόκο από τις καταλήψεις στις εγγραφές πρωτοετών272 έχουν φτάσει οι καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ανησυχία επικρατεί έξω από τα περισσότερα Ιδρύματα όπου οι γραμματείες τους είναι κλειστές και οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες δεν μπορούν να εγγραφούν.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, υπενθυμίζει με σημερινή του ανακοίνωση ότι οι εγγραφές των πρωτοετών θα πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου και όποιος δεν προσέλθει στις ημερομηνίες αυτές χάνει το δικαίωμα εγγραφής του… Οι φοιτητές έχουν εξαγγείλει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για αύριο Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου.

Το κύμα των καταλήψεων στην ανώτατη εκπαίδευση ωστόσο, δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά αντιθέτως να αυξάνεται. Γενικές συνελεύσεις γίνονται αυτές τις ημέρες στα περισσότερα Ιδρύματα με προτάσεις για παράταση των καταλήψεων. Σήμερα καθιστική διαμαρτυρία κατά του νέου Νόμου έκαναν στην Αθήνα και τα Προπύλαια αλλά και σε 13 άλλες πόλεις της χώρας, μέλη της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ) με το σύνθημα «Η γενιά των φιμωμένων».

Από την άλλη πλευρά όμως, νέες ομάδες και κινήματα φοιτητών εμφανίζονται στα πανεπιστήμια της χώρας. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκεντρώθηκε ομάδα φοιτητών που χαρακτηρίζονται ως «ανεξάρτητοι» και οργανώθηκαν μέσω Facebook. Η ομάδα κατέβασε πρόταση υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων σε συνέλευση των φοιτητών του Ιδρύματος, στην οποία ωστόσο αποφασίστηκε κατάληψη. Όπως αναφέρουν, ωστόσο, εκπρόσωποί τους, στην κατάληψη αυτή 347 άτομα ψήφισαν υπέρ της πρότασης για να ανοίξει η σχολή. Η νέα συνέλευση που θα καθορίσει την πορεία των κινητοποιήσεων των φοιτητών της Σχολής θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ημερομηνίες εγγραφής

Στο μεταξύ τις ημερομηνίες εγγραφής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

– Αίτηση για εγγραφή.

– Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

– Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

– Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

– Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο – Ομάδα Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Παράλληλα, όσοι από τους επιτυχόντες εισάγονται στις επιπλέον θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε. και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με τις ειδικές περιπτώσεις (Πολυτέκνων, Τριτέκνων, Κοινωνικών Κριτηρίων) ή με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κατά την εγγραφή τους θα προσκομίσουν στις γραμματείες των τμημάτων, εκτός από τα δικαιολογητικά της ανωτέρω παραγράφου 1 και τα επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται για την περίπτωσή τους.
Τα δικαιολογητικά αυτά οι υποψήφιοι τα κατέχουν ήδη από την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου και μπορούν να τα πληροφορηθούν εκ νέου είτε από τις γραμματείες των τμημάτων είτε από τη σχετική εγκύκλιο εγγραφών που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ www.minedu.gov.gr.

Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στα Πανεπιστημιακά Τμήματα οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου-Α΄, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) και τα οποία είναι:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης Γενικού Λυκείου ή απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου- Α΄ ή επικυρωμένο αντίγραφό του.

-Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

-Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

Βεβαίωση της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι, αν πρόκειται για αποφοίτους Γενικών Λυκείων ή

-Βεβαίωση της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με το μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄) για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ, αν πρόκειται για κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικών Λυκείων-Α.

Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

This entry was posted on Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2011 at 21:10 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply