Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

793 εκατ. άνθρωποι δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν

6 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Στοιχεία της Unesco με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού

793 εκατ. άνθρωποι δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν

Περίπου 793 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια και γυναίκες, δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε να γράφουν, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Unesco, δύο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Unesco, 793 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια και γυναίκες», αναφέρει η Unesco σε ανακοίνωσή της.

Σε έντεκα χώρες ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ενηλίκων είναι αναλφάβητο. Πρόκειται για το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, την Αϊτή, το Μαλί, το Νίγηρα, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε και το Τσαντ.

Περίπου «67 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 72 εκατομμύρια έφηβοι, που θα πρέπει να φοιτούν στον πρώτο κύκλο της δευτεροβάθμιας, δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην παιδεία», προσθέτει η Unesco στην ανακοίνωσή της.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική δέσμευση υπέρ της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την κινητοποίηση επαρκών πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

«Καλώ τις κυβερνήσεις, τις διεθνείς οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να καταστήσουν την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού πολιτική προτεραιότητα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του και να μετέχει ενεργά στην δημιουργία πιο βιώσιμων, πιο δίκαιων και πιο ειρηνικών κοινωνιών», προσέθεσε.

This entry was posted on Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2011 at 19:19 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply