Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νάνο-γεννήτρια στον πάτο του παπουτσιού θα φορτίζει το κινητό σας!

27 Αυγούστου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η κίνηση του ποδιού παράγει ενέργεια 10 βατ ανά ώρα και μπορεί να… κάνει τη δουλειά, υποστηρίζουν οι ειδικοί

Νάνο-γεννήτρια στον πάτο του παπουτσιού θα φορτίζει το κινητό σας!

Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν την κινητική ενέργεια του ποδιού, που παράγει κανείς όταν περπατάει, για να φορτιστεί το κινητό του τηλέφωνο.
Η συσκευή που επινόησαν, τοποθετείται στην σόλα του παπουτσιού και δεσμεύει την κινητική ενέργεια, μετατρέποντας την σε ηλεκτρική. Εδώ και χρόνια προσπαθούσαν διάφοροι ερευνητές να συλλέξουν και να αξιοποιήσουν την ενέργεια που παράγει κανείς όταν περπατάει, αφού θεωρητικά ισούται με την ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία μιας ηλεκτρικής λυχνίας, ενός smart phone ή ακόμη και ενός λάπτοπ.

Τώρα οι ειδικοί Τομ Κρουπένκιν και Άσλεϊ Τέιλορ ισχυρίζονται ότι μέσω της κίνησης του ποδιού μπορεί να παραχθεί ενέργεια ίση με10 βατ ανά ώρα! Έχοντας λοιπόν εξετάσει διάφορα υγρά στοιχεία, κατέληξαν σε ένα κράμα μετάλλων που υγροποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, το Galinstan, το οποίο χρησιμοποιείται στα θερμόμετρα και τις ψύκτρες υπολογιστών, αλλά δεν είναι τοξικό όπως ο υδράργυρος.

Όταν λοιπόν οι αισθητήρες του παπουτσιού θα αντιλαμβάνονται κίνηση του ποδιού, θα μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, η τελευταία θα δύναται να μεταφερθεί ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο, επαναφορτίζοντάς το. Ο καθηγητής Κρουπένκιν προτείνει βέβαια: «Εάν μειώσει κανείς την χρήση του ασυρματου δικτύου μέσω του κινητού του, τότε η μπαταρία του θα κρατάει 10 φορές περισσότερο».

Αυτό που απομένει για τους δύο επιστήμονες, είναι να συνεργαστούν με κάποια εταιρία κατασκευής υποδημάτων, προκειμένου να σχεδιαστεί το γκάτζετ-παπούτσι που εφηύραν και να γίνει η διάθεσή του στην αγορά.

Αυτοί οι δύο μελετητές δεν είναι όμως και οι μόνοι που καινοτομούν στον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα. Επιστήμονες από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς προσπαθούν να μειώσουν το φορτίο των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Με ποιο τρόπο; Θα τοποθετήσουν συσκευές στα πόδια και την πλάτη τους, χρησιμοποιώντας την ενέργεια που παράγουν, προκειμένου να τους «γλιτώσουν» από το βάρος που συνεπάγεται η μεταφορά μπαταριών για φακούς, διόπτρες και άλλα «γκάτζετ» στο πεδίο της μάχης.

This entry was posted on Σάββατο, 27 Αυγούστου, 2011 at 19:20 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply