Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο στόχαστρο οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

26 Αυγούστου, 2011 by Χρήστος Μίμης

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/202D7F54212B839E3125DF465B0169BB.jpgΗ Ελβετία έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τη σύναψη διμερούς φορολογικής συμφωνίας σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, Ελβετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις διαβουλεύσεις, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν οι Έλληνες φορολογούμενοι στην Ελβετία, βρίσκονται οι ελληνικές και ελβετικές αρχές.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι ελβετικές αρχές διαπραγματεύονται τη συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που συμφωνήσαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Ελβετοί αξιωματούχοι που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα απεκάλυψαν ανεπίσημες συνομιλίες των ελβετικών αρχών με άλλες χώρες, καθώς και την ύπαρξη προκαταρκτικών συζητήσεων με την Ελλάδα πάνω από σε μια πιθανή διμερή φορολογική συμφωνία.

Πάντως, οι εν λόγω αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες.

Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικοινωνία με την Ελβετή ομόλογό του, με την οποία εξέτασαν το πλαίσιο πιθανής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ελβετίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνήψαν οι Ελβετοί με Βρετανία και Γερμανία.
Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν στην υποχρέωση των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία που εξετάζουν Ελλάδα και Ελβετία αφορά στην είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%.

Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις εν λόγω καταθέσεις μεταξύ 60 δισεκατομμυρίων (που είναι η μετριοπαθέστερη εκτίμηση) και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, οπότε η συνολική απόδοση μπορεί να κυμανθεί στα 15-30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι συζητήσεις Ελλάδας – Ελβετίας έχουν ξεκινήσει από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την Άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν επαφές με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας.

Η Ελβετία προτιμά τις διμερείς συμφωνίες, αναφέρει το δημοσίευμα, κυρίως επειδή με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθεί ένα αυτόματο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο θα κατέστρεφε το τραπεζικό απόρρητο της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ

This entry was posted on Παρασκευή, 26 Αυγούστου, 2011 at 20:10 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply