Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μηδενικό έργο τον Ιούνιο από τις 34 μεγαλύτερες εφορίες

25 Αυγούστου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ούτε μία υπόθεση

Μηδενικό έργο τον Ιούνιο από τις 34 μεγαλύτερες εφορίεςΣχεδόν μηδενικό έργο εμφάνισαν τον Ιούνιο οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, οι οποίες και εισπράττουν το περίπου 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Ακόμη στις 28 από τις 34 ΔΟΥ κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο, ενώ οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ούτε μια υπόθεση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αναλυτικά στοιχεία απόδοσης των 34 μεγαλύτερων ΔΟΥ, που ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στον αριθμό των προσωρινών ελέγχων ανά υπάλληλο, στην πρόοδο των προσωρινών ελέγχων και στην προώθηση των διασταυρώσεων. Επίσης αφορούν στα έσοδα που προκύπτουν από αυτές, στην ένδειξη μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων και στον αριθμό των κατασχέσεων σε σχέση με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, στις 28 από τις 34 ΔΟΥ, κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο, ενώ στις υπόλοιπες έξι Εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν έως το 1,28 (ΔΟΥ Χαλκίδας). Επίσης, οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ούτε μια υπόθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το στοιχείο της μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις οχλήσεις των Εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων.

Ενδεικτικά, στη ΔΟΥ Παλλήνης η μη συμμόρφωση ανέρχεται στο 46,12% και στη Β΄ Ηρακλείου στο 37,96%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πάντως, τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των επιτηδευματιών, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις Εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Με αργούς ρυθμούς κινείται και η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών και των κατασχέσεων, καθώς οι 33 από τις 34 Εφορίες παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μια Εφορία (Β΄ Θεσσαλονίκης) έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Η ανάρτηση των στοιχείων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, «προάγει τη διαφάνεια στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς επιτρέπει στους φορολογούμενους πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ενεργειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που εκτελούνται από τις Δ.Ο.Υ., την αποδοτικότητα της κάθε Δ.Ο.Υ. στο χειρισμό των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς και για την πορεία των αντίστοιχων εσόδων».

This entry was posted on Πέμπτη, 25 Αυγούστου, 2011 at 20:00 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply