Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Λιβύη: Μια ανάσα πριν από το τέλος o Καντάφι

Αύγουστος 22nd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Στην Πράσινη πλατεία οι αντικαθεστωτικοί

Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην Πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε «Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος».

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική «πρωτεύουσα» που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Δηλώσεις Ομπάμα

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος «τύραννος» πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία. «Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο», τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ. «Το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο λαός της Λιβύης είναι έτοιμος να δείξει ότι η επιθυμία για αξιοπρέπεια και ελευθερία είναι πολύ πιο ισχυρή από τη σιδηρά πυγμή ενός δικτάτορα», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η αιματοχυσία είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να παραδεχτούν ότι η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος, είπε ακόμα ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Ο Καντάφι πρέπει να αποδεχτεί την αλήθεια ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία μια και καλή». Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει του Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ηγετικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και τόνισε πως αυτήν την «στορική και αποφασιστική ώρα το συμβούλιο πρέπει να δείξει το απαραίτητο κύρος για να οδηγήσει τη χώρα σε μια μετάβαση στην οποία να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης».

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να προστατεύσουν του θεσμούς του λιβυκού κράτους και να αναζητήσουν τη μετάβαση προς μια δημοκρατία, που θα είναι δίκαιη για όλους και θα περιλαμβάνει στο σύνολό του το λιβυκό λαό. Τέλος, ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσουν το λαό της Λιβύης και να στηρίξουν την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.

Συνελήφθη ο γιός του Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλάμ

Συνελήφθη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ ένας από του γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε οΛουίς Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη. «Έλαβα εμπιστευτικές πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί», τόνισε ο ίδιος. «Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθεί στη Χάγη για να δικαστεί», είπε ο  εισαγγελέας του ΔΠΔ και πρόσθεσε ότι σκοπεύει μέσα στην ημέρα να επικοινωνήσει με μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για να συζητήσει πρακτικά θέματα σχετικά με τη μεταφορά του γιου του Καντάφι στην Ολλανδία. Ο Μορένο-Οκάμπο επισήμανε πως το δικαστήριο είναι έτοιμο «να βοηθήσει τους Λίβυους να αντιμετωπίσουν το δύσκολο παρελθόν τους και να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση ώστε κανένα έγκλημα να μην παραμείνει ατιμώρητο».

Εναντίον του Καντάφι, του 39χρονου γιου του Σαιφ αλ-Ισλάμ και του γαμπρού του Αμπντάλα αλ-Σενούσι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ στις 27 Ιουνίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ βρίσκεται σε «σίγουρο μέρος, φρουρείται εν αναμονή της μεταφοράς του ενώπιον της δικαιοσύνης».

This entry was posted on Δευτέρα, Αύγουστος 22nd, 2011 at 09:02 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply