Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αλεξίσφαιρο δέρμα από γάλα κατσίκας και έμπνευση τον Σπάιντερμαν

17 Αυγούστου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σκοπός των επιστημόνων στο μέλλον να αντέχει ακόμη και σφαίρα πολεμικού όπλου

Δεκαετίες τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα λεπτό και ανθεκτικό περίβλημα που θα μετατρέπει τους ανθρώπους σε Σούπερμαν- τον «άντρα από ατσάλι», που η στολή του αποκρούει κάθε τύπου βλήμα. Επειδή όμως η τεχνολογία του πλανήτη Κρυπτόν δεν έχει φτάσει ακόμη σε μας, για το «αλεξίσφαιρο δέρμα» οι ειδικοί δανείστηκαν το όπλο ενός άλλου υπερήρωα, του Σπάϊντερμαν, που δεν είναι άλλο από τον ιστό της αράχνης!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά το DNA της κοινής κατσίκας ώστε να δημιουργήσουν ζώα που παράγουν γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες. Oχι όμως οποιεσδήποτε πρωτεΐνες, αλλά εκείνες που παράγει η αράχνη για να σχηματίσει τους ιστούς της, το ανθεκτικότερο υλικό στη φύση. Η πρωτεΐνη αυτή δεσμεύεται από το γάλα που παίρνουμε από τις μεταλλαγμένες κατσίκες και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ίνες που μπορούν να σχηματίσουν ένα υλικό δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι!

Λόγω της θαυμαστής ικανότητας να αποκρούει ακόμα και τις σφαίρες, το σχέδιο για το αλεξίσφαιρο δέρμα πήρε το όνομα «2,6 γρ. 329m/sec.», που είναι το βάρος και η αρχική ταχύτητα μιας σφαίρας από καραμπίνα μεγάλου διαμετρήματος. Σκοπός των επιστημόνων στο μέλλον, είναι να αντικατασταθεί η κερατίνη που υπάρχει στο δέρμα μας, και να το κάνει ανθεκτικό, από το μετάξι της αράχνης, ώστε να μπορεί να σταματά μια τέτοια σφαίρα πολεμικού όπλου κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα σύγχρονα γιλέκα από κέβλαρ και ανθρακονήματα.

Το πρώτο βήμα θα ήταν είναι η ένωση και η ανάπλαση της επιδερμίδας με το νέο «αλεξίσφαιρο δέρμα», διαδικασία που λένε πως θα απαιτεί μόνο πέντε εβδομάδες.

Yπάρχει βίντεο που δείχνει μια σφαίρα να εξοστρακίζεται πάνω σε ένα τέτοιο μίγμα, και οι επιστήμονες λένε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που μετατρέπει σε πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία, αν και δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα:


Οι θεαματικές ιδιότητες του μεταξιού έχουν εκτιμηθεί και στο παρελθόν σε διάφορες μάχες. Ο Τζένγκις Χαν είχε ντύσει τους άνδρες του με γιλέκα από πυκνές στρώσεις μεταξιού, ώστε να μην τα διαπερνούν τα βέλη των αντιπάλων. Φανταστείτε αντίστοιχα σήμερα να μπορούμε να χρησιμοποιούμε αλεξίσφαιρα γιλέκα από μετάξι αράχνης! Ή ας κάνουμε την πιο τολμηρή σκέψη: να αποκτήσουμε αλεξίσφαιρο δέρμα, σαν τον «άντρα από ατσάλι». Το όραμα αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία, και βέβαια θα προϋπέθετε την προσθήκη των γονιδίων παραγωγής του ιστού της αράχνης στο ανθρώπινο γονιδίωμα…

This entry was posted on Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2011 at 19:05 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply