Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Άδεια καταστήματα και λουκέτα

10 Αυγούστου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι εκπτώσεις δεν αντέστρεψαν την πτώση των πωλήσεων n «Κλειστόν» ένα στα τέσσερα μαγαζιά στο Κέντρο

Άδεια ταμεία παρά τις γενναίες εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 70% είναι ο απολογισμός για τον πρώτο μήνα των εκπτώσεων στην αγορά. Η οικονομική κρίση και τα επεισόδια στο Kέντρο της Αθήνας οδήγησαν σε μειωμένες πωλήσεις τις επιχειρήσεις, που πλέον παλεύουν να επιβιώσουν. Από τον περασμένο Μάρτιο η αύξηση των λουκέτων εξαιτίας της αναδουλειάς είναι κατακόρυφη, ακόμη και σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Ηδη ένα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα στο Κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό, με τους εμπόρους να περιμένουν να κλείσουν και άλλα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Οι γενναίες εκπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που χαρακτηρίζει το λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου. Οι καταναλωτές δείχνουν αδυναμία να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις μεγάλες ευκαιρίες και, παρά το γεγονός ότι έχει απομείνει ένα εικοσαήμερο μέχρι τη λήξη των φετινών θερινών εκπτώσεων, οι έμποροι δεν είναι αισιόδοξοι. Η πτώση των πωλήσεων, μάλιστα, έχει πλήξει τους πάντες, με τις οργανωμένες αλυσίδες του λιανεμπορίου – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) – να παρουσιάζουν κάμψη του τζίρου σε ποσοστό από 10% έως 15% ενώ τα μεμονωμένα καταστήματα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 25% κατά μέσον όρο.

Διστάζουν να αγοράσουν
Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές είναι δικαιολογημένα διστακτικοί στις αγορές τους, καθώς οι νέες επιβαρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τους κάνουν να μετρούν και το τελευταίο ευρώ. Μικροί και μεγάλοι λιανέμποροι αναμένουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012 και περιμένουν ακόμη χειρότερες ημέρες μετά τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, οι φετινές θερινές εκπτώσεις, όπως λένε, κρύβουν μεγάλες ευκαιρίες. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις καταγράφονται στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης (έως 70%) και του οικιακού εξοπλισμού (έως 60%) ενώ εκπτώσεις 60% υπάρχουν και στους κλάδους των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και έως 50% σε οπτικά και κοσμήματα.

Επιδημία λουκέτων
Και ενώ οι θερινές εκπτώσεις δεν φέρνουν τα αναμενόμενα στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων συνεχίζεται η επιδημία λουκέτων. Στο Κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010, με το υψηλότερο ποσοστό λουκέτων να καταγράφεται στην οδό Σταδίου (περίπου 34%), ενώ στην Ερμού ένα στα τέσσερα καταστήματα έχει κλείσει.

Αντίστοιχη εικόνα και στον Πειραιά με το 21% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους να είναι κλειστά. Καλύτερη είναι η εικόνα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, όπου στο Κέντρο ο αριθμός των λουκέτων είναι μικρότερος, παρ’ όλα αυτά το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου έχει αυξηθεί στο 20% από 10,1%. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στη Λάρισα καθώς το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010 αυξήθηκε στο 14,9% από 11,5% και στο Ηράκλειο της Κρήτης (15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010).

ΤΑ ΝΕΑ

This entry was posted on Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2011 at 18:07 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply