Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καμπανάκι κινδύνου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και στη Δυτική Μακεδονία

4 Αυγούστου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης για την αποφυγή κρουσμάτων και επιδημίας από τον Ιό του Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τσίμπημα των κοινών κουνουπιών, τονίστηκε από την επιτροπή λοιμώξεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου σε σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου και ανακοινώθηκε η διοργάνωση σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης, σε συνεργασία με το δήμο Εορδαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου και ώρα 8μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Ο Ιός του Νείλου, εμφανίστηκε στην Αίγυπτο, στη Δυτική πλευρά του Νείλου το 1937, κι ενώ παρουσιάστηκε και στις πέντε ηπείρους, στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή του μόλις πέρσι, καθώς εκδηλώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα, με δεκάδες κρούσματα εγκεφαλίτιδας και μηνιγγοεγεφαλίτιδες και 45 θανάτους, καθώς ο Ιός αυτός χτυπά το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων του Μποδοσάκειου, ιατρός Ευτέρπη Αποστολίδου. Σημείωσε μάλιστα ότι τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν πέρσι στη χώρα μας από τον Ιό του Νείλου εντοπίστηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου υπάρχουν μεγάλες λιμνάζουσες υδάτινες επιφάνειες που συγκεντρώνουν σμήνη κουνουπιών.

Επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης, λέγοντας ότι, εκτός από ψεκασμούς που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να προσέχουμε να απομακρύνουμε τα κουνούπια από τα σπίτια μας, τοποθετώντας προστατευτικές σήτες στα πορτοπαράθυρα ή κουνουπιέρες, αλλά και φροντίζοντας να κρατάμε καθαρές τις αυλές μας απομακρύνοντας φυλλωσιές μέσα στις οποίες δημιουργούν φωλιά τα κουνούπια, αλλά και με τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών (σπρέι), για να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τα κουνούπια.

Τη διαβεβαίωση ότι τα τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να γίνεται έλεγχος στις αιμοληψίες και να μην μεταγγίζεται μολυσμένο αίμα σε όσους έχουν ανάγκης μετάγγισης, έδωσε η υπεύθυνη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου, ιατρός Μαρία Σαρατσένο, λέγοντας ότι από 27 Ιουλίου που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα από τον Ιό του Νείλου στην Καρδίτσα, ξεκίνησε στο Μποδοσάκειο ο μοριακός έλεγχος στις φιάλες αίματος και τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί και πέρσι για την αποφυγή εξάπλωσης επιδημίας από τον Ιό του Νείλου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), καθώς ήδη εκδηλώθηκαν κρούσματα στην Καρδίτσα και στην Κεντρική Μακεδονία.

Ανέφερε ειδικότερα, ότι αποκλείονται από αιμοδοσία οι αιμοδότες που έχουν το τελευταίο 15νθήμερο επισκεφθεί περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, καθώς και 120 μέρες μετά που έχει διαγνωστεί η νόσος, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται στους αιμοδότες ότι πρέπει να ενημερώσουν την αιμοδοσία σε περίπτωση που εμφανίσουν σημάδια της νόσου 15 ημέρες μετά την αιμοδοσία, διότι η κάθε φιάλη αίματος κρατείται σε καραντίνα για 15 ημέρες. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στους αιμοδότες να δώσουν αίμα, καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σε αίμα λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο νοσηλευτής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του Μποδοσάκειου, Κώστας Γιούρος, επισήμανε ότι ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, προκειμένου να μην προσβληθούν από τον Ιό του Νείλου και σημείωσε ότι η διοίκηση φρόντισε να τοποθετηθεί προστατευτικές σήτες στα παράθυρα του νοσοκομείου για να κρατούνται μακριά τα κουνούπια. Απηύθυνε τέλος πρόσκληση συμμετοχής στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη για τη λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

This entry was posted on Πέμπτη, 4 Αυγούστου, 2011 at 10:12 and is filed under ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΚΟΖΑΝΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply