Βρέθηκε στην πόλη Παμούκαλε, την αρχαία Ιερόπολη, όπου μαρτύρησε ο μαθητής του Χριστού

Τον τάφο του αποστόλου Φιλίππου ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην επαρχία Ντενιζλί της Τουρκίας ένας ιταλός αρχαιολόγος. Ο καθηγητής Φραντσέσκο ντ’ Αντρια, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που ανασκάπτει την περιοχή της αρχαίας Ιεράπολης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατόλια» ότι στα ερείπια μιας εκκλησίας που ήρθε κι αυτή στο φως πρόσφατα, εντόπισε ένα ταφικό μνημείο, το οποίο λόγω της κατασκευής του αλλά και των επιγραφών που φέρει _ δεν αναφέρεται το περιεχόμενό τους, πάντως_ τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανακάλυψε τον τάφο του απόστολου. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι αναζητούσε για πολλά χρόνια το σημείο όπου είχε ταφεί ο απόστολος Φίλιππος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την παράδοση ο Φίλιππος είχε σκοτωθεί στην Ιεράπολη και προφανώς είχε ταφεί εκεί.

Να σημειωθεί ότι η Ιεράπολις της Φρυγίας, που είχε ιδρυθεί από τον βασιλιά Ευμένη Β΄ στη συμβολή των ποταμών Λύκου και Μαιάνδρου ήταν πατρίδα του αρχαίου έλληνα στωικού φιλόσοφου Επίκτητου ενώ μερικούς αιώνες αργότερα φιλοξένησε μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες με επισκοπική έδρα. Ηταν ονομαστή για τις πλούσιες θέρμες της _ όπως και σήμερα _ αλλά και για τα πλούσια ορυχεία μαρμάρου, υλικό που χρησιμοποιήθηκε και στην ανέγερση της Αγίας Σοφίας.

Γερμανοί αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν την αρχαία πόλη από το 1887 έχουν φέρει στο φως πολλά δημόσια κτίρια _ αρχαία και βυζαντινά_ καθώς και το θέατρο, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών θα αναστηλωθεί και θα αποκατασταθεί ως το 2012. Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Παμούκαλε από τα ερείπια της Ιεράπολης που αποκαλούνταν «Παμπούκ καλεσί» δηλαδή φρούριο βάμβακος, λόγω της λευκότητας από τα άλατα των πηγών που δημιουργούν φυσικές δεξαμενές.

Μαρία Θερμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.