Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κοζάνη: Ο ακατάλληλος προβολέας σκότωσε τον 47χρονο εργάτη!

27 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σε ένα μήνα το τελικό πόρισμα της επιτροπής για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Στην ακαταλληλότητα του προβολέα οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φονική έκρηξη που σκότωσε τον άτυχο 47χρονο εργάτη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, σε δεξαμενή της ΔΕΥΑΚ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε χτες Τρίτη 26 Ιουλίου, την πρώτη αυτοψία στο χώρο της δεξαμενής, από την οποία ανασύρθηκε με καθολικά εγκαύματα και ξεψύχησε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο Κοζάνης, ο Χάρης Βλάχος, πατέρας τριών παιδιών. Σε μικρή απόσταση από την μοιραία δεξαμενή, όπου το θύμα εκτελούσε εργασίες αμμοβολής και βαφής μαζί με συνάδελφό του, τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εντόπισαν υπολείμματα του προβολέα, ενώ λίγο πιο πέρα βρήκαν ολόκληρο τον προβολέα.

Κατ’ αρχήν οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι ο προβολέας δεν ήταν «αντιεκρηκτικός», ως όφειλε να είναι για τέτοιου τύπου εργασίες, αλλά προφανώς ήταν ένας κοινός προβολέας, επομένως ακατάλληλος για την περίσταση. Στις συνθήκες της δεξαμενής, μάλλον εξ’ αιτίας των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν και των αερίων που εκλύθηκαν, δημιουργήθηκε σπινθήρας, ο οποίος προκάλεσε την έκρηξη του προβολέα, με συνέπεια να ακολουθήσει ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε τον χώρο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να σκοτώσει τον 47χρονο εργάτη.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία που ήταν παρούσα στην αυτοψία κατέσχεσε τον προβολέα, ο οποίος θα εξεταστεί λεπτομερειακά από τους ειδικούς της επιτροπής. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής πήγαν στο γραφείο του εργολάβου που απασχολούσε το θύμα. Εκεί εξέτασαν τους προβολείς που διέθετε σε παρόμοιες εργασίες, οι οποίοι ήταν όλοι κοινοί προβολείς και όχι «αντιεκρηκτικοί». Πήγαν επίσης και σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών όπου σύγκριναν τον μοιραίο προβολέα με «αντιεκρηκτικούς» προβολείς, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς δεν εκρήγνυνται σε παρόμοιες συνθήκες με αυτές του μοιραίου εργατικού θανατηφόρου ατυχήματος.

Στην επιτροπή συμμετέχουν δύο τεχνικοί ασφαλείας της Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης, καθώς και ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας χημικός μηχανικός που όρισε η αστυνομία. Ο ηλεκτρολόγος θα συνεχίσει την εξέταση του προβολέα, ενώ ο χημικός πήρε δείγματα από διαλύτες και χρώματα προς εξέταση. Σε κάθε περίπτωση το τελικό πόρισμα της επιτροπής αναμένεται το νωρίτερο σε ένα μήνα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

This entry was posted on Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2011 at 18:05 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply