Πως οι σκανδαλοθήρες ρεπόρτερ υπέκλεβαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των θυμάτων τους

«Η υποκλοπή συνομιλιών από κινητά τηλέφωνα δεν υπάρχει μόνο στις ταινίες. Είναι πραγματικότητα». Με αυτή τη φράση – και με τη «δέουσα» υπερηφάνεια – διαφήμιζε τις υπηρεσίες η εταιρεία ιδιωτικών ντετέκτιβ του Γκλεν Μάλκαιρ, την οποία προσέλαβαν οι αδίστακτοι σκανδαλοθήρες ρεπόρτερ του μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοκ για να υποκλέψουν συνομιλίες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και πολλών διασήμων, αλλά και για να αποσπάσουν και να δημοσιεύσουν τα ιατρικά αρχεία του μόλις τετράχρονου και βαριά άρρωστου γιου του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Η βρετανική νομοθεσία δεν ρυθμίζει επαρκώς τη δράση ιδιωτικών ντετέκτιβ, με αποτέλεσμα αυτοί να μπορούν να χρησιμοποιούν πολλά αθέμιτα μέσα για να πάρουν τις πληροφορίες που θέλει ο πελάτης. Με γκάτζετ που πωλούνται σε προσιτές τιμές στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να προσεγγίσει από πολλές πλευρές τον «στόχο» του.

Για παράδειγμα κυκλοφορεί ένα μικρό μαύρο κουτί, το οποίο μπορεί να «εμφυτευτεί» κρυφά σε ένα όχημα και να εντοπίζεται στους χάρτες Google – έτσι ο ντετέκτιβ και ο «κίτρινος» δημοσιογράφος γνωρίζουν πού βρίσκεται το θύμα της παρακολούθησης.

Ένα άλλο γκάτζετ, ένα μικρόφωνο- «δούρειος ίππος» είναι μεταμφιεσμένο σε ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όταν ενεργοποιηθεί μεταδίδει τις συνομιλίες που ακούγονται σε απόσταση πέντε μέτρων από αυτό. Διαθέτει μάλιστα συγκαλυμμένη κάρτα Sim και μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής…

Παρόλο που τα περισσότερα ονόματα που έχουν διαρρεύσει ως φερόμενα να έχουν πέσει θύματα υποκλοπών με σκοπό τα «άπλυτά» τους να ανεβάσουν την κυκλοφορία των εφημερίδων και των ταμπλόιντ του Μέρντοκ ανήκουν σε επωνύμους, το ευρύ κοινό φαίνεται να κινδυνεύει εξίσου από ορισμένους από τους 10.000 ιδιωτικούς ερευνητές οι οποίοι λειτουργούν στη Βρετανία – πολλοί από αυτούς χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση.

Την ώρα που δεκάδες από αυτούς υπόσχονται ανοιχτά να τοποθετήσουν εξεζητημένους «κοριούς» σε κινητά τηλέφωνα, να εισβάλλουν σε προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και κοινωνικής δικτύωσης και να είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα τις κινήσεις του κατόχου ενός αυτοκινήτου, ο καθένας θα μπορούσε να πέσει θύμα τέτοιων παράνομων πρακτικών ή, αντιθέτως, να παράσχει υπηρεσίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από την ταμπλόιντ του Μέρντοκ «News of the World» για να βγουν στη φόρα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.