Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κοζάνη: Μπλόκο στις εισβολές αρκούδων

14 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ηλεκτροφόροι φράκτες θα προστατεύουν αγροκτήματα της Κοζάνης από τις αρκούδες

Κονδύλι μισού εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το στήσιμο ηλεκτροφόρων περιφράξεων στην περιοχή της Κοζάνης, τα οποία θα απωθούν τις αρκούδες από καλλιέργειες και μελίσσια, χωρίς βέβαια να τις σκοτώνουν ή να τις τραυματίζουν.
Το μέτρο ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Χαρούμενος, έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα.

Οι εισβολές αρκούδων συχνά δημιουργούν εντάσεις με τους γεωργούς και τους μελισσοκόμους ( η αγάπη της αρκούδας για το μέλι είναι εξάλλου γνωστή) και παλαιότερα οδηγούσαν στη θανάτωση των ζώων.
Οι ηλεκτροφόροι φράκτες μπορούν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις με τον άνθρωπο, δυνητικά όμως μπορεί να εμποδίζουν και τις μετακινήσεις των αρκούδων, αν η χωροταξία τους δεν μελετηθεί προσεκτικά.

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα εκτιμάται στα 190 με 260 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από ερευνητικά προγράμματα πριν από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.
Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) περιλαμβάνεται στα Κόκκινο Bιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, όπου κατατάσσεται στα «κινδυνεύοντα» είδη.
Εκτός από την καταστροφή των βιοτόπων τους, οι καφέ αρκούδες πέφτουν συχνά θύματα τροχαίων, κυρίως στην Εγνατία και τους κάθετους άξονές της.

This entry was posted on Πέμπτη, 14 Ιουλίου, 2011 at 20:02 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 response about “Κοζάνη: Μπλόκο στις εισβολές αρκούδων”

  1. Andreas Vossinakis said:

    “αν η χωροταξία τους δεν μελετηθεί προσεκτικά.” Εδώ δεν είναι ικανοί να βάλουν μια προειδοποιητική πινακίδα στον δρόμο για Καστοριά που σκοτώνονται τόσες αρκούδες, θα κάνουν και σοβαρή μελέτη. Θα μπούν μερικές σε φίλους και γνωστούς και τέλειωσε το παραμύθι…

Leave a Reply