Νέο πρόγραμμα από του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ασφαλή πλοήγηση

Το 92% των εφήβων είναι χρήστες του Διαδικτύου, ενώ καθημερινά τρία εκατομμύρια έλληνες «αφιερώνουν» κατά μέσο όρο 2,5 ώρες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Την ίδια ώρα το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που έπεσαν θύματα εξαπάτησης, ενώ συχνά οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας ασχολούνται με υποθέσεις σχετικά με παρενοχλήσεις μέσω Ιντερνετ, εκβιασμούς, πειρατεία λογισμικού και άλλα αδικήματα.
Σε μια από τις απεχθέστερες σε διαδικτυακές δραστηριότητες – τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας – οι αστυνομικοί συχνά πέφτουν πάνω όλο στα ίδια άτομα, γίνεται όπως λένε χαρακτηριστικά «ανακύκλωση συλληφθέντων».

Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου παρουσίαστηκε το πρόγραμμα «@σφαλώς πλοηγηθείτε», με στόχο την ενημέρωση των χρηστών, κάθε ηλικίας, για τους κινδύνους που κρύβει το Ιντερνετ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν ημερίδες σε πέντε πόλεις της χώρας.
Οι ημερίδες θα γίνουν στις 13 Ιουλίου στη Κω, στις 15 Ιουλίου στην Μυτιλήνη, στις 22 Ιουλίου στο Ρέθυμνο, στις 25 Ιουλίου στα Ιωάννινα και στις 27 Ιουλίου στην Κεφαλονιά.

Θα συμμετέχουν αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που θα ενημερώσουν γονείς αλλά και παιδιά για το πώς θα μπορούν να «σερφάρουν» με ασφάλεια στο Ιντερνετ αλλά και ψυχολόγοι που θα μιλήσουν για τον εθισμό στο Διαδίκτυο και τις επιπτώσεις.
Κατά τον χαιρετισμό του, στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για κινδύνους στο Ιντερνετ «που δεν είναι ορατοί και αντιληπτοί» και έχουν πολλαπλασιαστεί, με θύματα ακόμη και μικρά παιδιά.

«Οι αναρτήσεις με προσωπικά δεδομένα ελλοχεύουν κινδύνους που μπορούμε να αποφύγουμε αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και σωστά ενημερωμένοι. Για παράδειγμα συχνά υπάρχουν περιστατικά με παιδιά που παρενοχλούνται από συμμαθητές τους. Μια ανάρτηση όπως “λείπω διακοπές” μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για ληστές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χρήστες έχουν εκδηλώσει πρόθεση να αυτοκτονήσουν» επισήμανε ο κ. Παπουτσής.
Στόχος της εκστρατείας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός κ. Μανώλης Οθωνας, είναι η ευαισθητοποίηση και η επαγρύπνηση των γονέων έτσι ώστε έγκαιρα να διαπιστώσουν τυχόν διαφοροποιήσεις στον χαρακτήρα του παιδιού τους, που μπορεί να προκλήθηκαν από τη συχνή χρήση του Διαδικτύου.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης παρατήρησε πως πλέον το έγκλημα από παραδοσιακό έχει «μεταλλαχθεί» σε ηλεκτρονικό και πρόσθεσε πως πολλοί έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης.
«Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε σε ιστοσελίδες ή στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία (email ). Αν λάβετε, για παράδειγμα, ένα μήνυμα ότι κερδίσατε το ισπανικό λόττο μην το πιστέψετε και κυρίως μην στείλετε για κανένα λόγο χρήματα για την εξαργύρωση του δήθεν τυχερού κουπονιού», είπε ο κ. Σφακιανάκης. Απλώς κάποιος προσπαθεί να σας κλέψει.

Διονύσης Βυθούλκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.