Έχουν συλληφθεί 48 άτομα ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων 220

Τουλάχιστον 300 άτομα εμπλέκονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην υπόθεση με την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ασχολούνταν με εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, εγκληματική οργάνωση, μαστροπεία, πλαστογραφία, κατοχή και εμπορία όπλων, καθώς και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί 48 άτομα ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 220 ατόμων. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι τέσσερις αλλοδαποί οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές για υποθέσεις ναρκωτικών.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών έγινε την Παρασκευή και σε αυτήν συμμετείχαν 100 αστυνομικοί ενώ έγιναν 34 έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και άλλους χώρους παρουσία 8 εισαγγελέων. Οπως ανέφεραν αστυνομικοί κανείς εκ των συλληφθέντων δεν προέβαλε αντίσταση καθώς αιφνιδιάστηκαν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν να ξεπεράσουν εμπόδια όπως θωρακισμένες πόρτες τις οποίες άνοιξαν με βαριοπούλες.
Ηγετικά στελέχη των οργανώσεων θεωρούνται 18 άτομα, τα οποία βρίσκονται στα «χέρια» των αστυνομικών, ανάμεσα τους και αρκετές γυναίκες. Ολοι τους, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, κρατούν σκληρή στάση και δεν μιλάνε κατά την ανάκριση.

Επίσης αρκετοί εξ αυτών έχουν απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές της Λάρισας για διάφορα αδικήματα όπως ναρκωτικά, σωματεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.α. και έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν δυο και τρεις φορές. Ακόμη χαρακτηρίζονται ως άτομα όλων των κοινωνικών διαστρωμάτων και ασχολούνταν με διάφορα επαγγέλματα από αγρότης έως επιχειρηματίας.
Η έρευνα των αστυνομικών διήρκεσε πέντε μήνες και μέσα από την καταγραφή των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων που έγινε με το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ προέκυψε ο σχεδιασμός της εκτέλεσης δυο συμβολαίων θανάτου.Το ένα αφορούσε την δολοφονία ενός έμπειρου αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Λάρισας ο οποίος θεωρούνταν εμπόδιο στα σχέδια των εμπόρων ναρκωτικών καθώς είχε «χαλάσει» πολλές αγοραπωλησίες και είχε συλλάβει πολλά άτομα. Από τις συνομιλίες των κατηγορουμένων προκύπτει πως θα του έστηναν ένοπλη ενέδρα και θα τον σκότωναν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Λάρισα το Σάββατο και συμμετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Β. Χαλάτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Συμ. Οφείδης και ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, Χρ. Καλούσιος, ειπώθηκε πως από σύμπτωση, και πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα, είχαν εντοπιστεί έξω από το σπίτι του συγκεκριμένου αστυνομικού ύποπτες κινήσεις και, όπως αναφέρθηκε, από ένα τυχαίο γεγονός, τότε απετράπη η όποια ενέργεια.
Το δεύτερο συμβόλαιο θανάτου αφορούσε έναν κρατούμενο των φυλακών ο οποίος κατηγορείται για δολοφονία συγγενικού προσώπου ενός εκ των επικεφαλής των τριών εγκληματικών οργανώσεων και ήθελε να τον εκδικηθεί. Η δολοφονία, κατά τον σχεδιασμό, θα γινόταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του κρατουμένου-υποψηφίου θύματος, από τις φυλακές στο δικαστήριο, εντός του ειδικού οχήματος μεταφοράς, με τον κρατούμενο που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου να «χτυπάει» το υποψήφιο θύμα στα κάγκελα του οχήματος και εν συνεχεία να προφασιστεί ότι το «ατύχημα» συνέβη λόγω φρεναρίσματος του οχήματος. Μάλιστα χαριτολογώντας έλεγαν κατά τις συνομιλίες ότι εάν τους εμπλέξουν θα υποστηρίξουν πως επρόκειτο για ατύχημα και θα τους πρότειναν «την επόμενη φορά να βάζουν μαξιλαράκια στην κλούβα».

Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας σε πρώτο βαθμό έγινε καθώς ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του κρατούμενου.
Αυτό που προβληματίζει έντονα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εντοπισμός δυο πλαστών σφραγίδων του ΟΚΑΝΑ τις οποίες φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν για να πλαστογραφούν έγγραφα τα οποία παρουσίαζαν στα δικαστήρια προκειμένου να φαίνεται ότι είναι χρήστες ναρκωτικών και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης για να «γλιτώνουν» ποινές. Τέτοια έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί στη Λάρισα σε φακέλους εκδίκασης υποθέσεων κατοχής ναρκωτικών ενώ οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε και «αγοραπωλησία» τέτοιων πλαστών εγγράφων για ανάλογες υποθέσεις εκτός Λάρισας.
Επίσης ανάμεσα στα κατασχεθέντα ήταν και ένα παλιό μπλοκ βεβαιώσεων διοικητικών παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Τροχαίας το οποίο κατά τους αστυνομικούς ήταν πλέον ανενεργό ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μάθουν πώς έφτασε στα χέρια ενός εκ των κατηγορουμένων. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται πως του το έδωσε ένας φίλος του.

Διονύσης Βυθούλκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.