Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χ. Καστανίδης: Δημοψήφισμα για τον αριθμό των βουλευτών

7 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Έτοιμο ως το τέλος Ιουλίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο της μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί στη κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.
«Τίποτα δεν είναι κλειστό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το αριθμός των βουλευτών στην Ελλάδα είναι ίδιος με τον αριθμό των βουλευτών σε χώρες της Ευρώπης με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ταυτόχρονα συναινετικός για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας ότι η σχετική συζήτηση και οι τελικές αποφάσεις δεν είναι σωστό να λαμβάνονται σε έκτακτες περιστάσεις.
Ο κ. Καστανίδης έκανε γνωστό ότι το νέο εκλογικό σύστημα δεν πρόκειται να έλθει σύντομα στη Βουλή. «Έχουμε χρόνο μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά και διατύπωσε το ερώτημα: «Θα πάμε σ΄ ένα νόμο με τη σύμπραξη των κομμάτων που θα ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και θα ισχύσει άμεσα ή θα τον ψηφίσουμε με απλή πλειοψηφία για να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές;»

Ο υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι έως το τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων στο οποίο θα περιγράφονται συνοπτικά ποια ζητήματα θα μπορούν να τίθενται στην κρίση του ελληνικού λαού με βάση και τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
Ο κ. Καστανίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο ή τα νομοσχέδια (μπορεί να είναι και δύο) για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Δεσμεύθηκε μάλιστά ότι θα αλλάξει η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες», έτσι ώστε να μην υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά τους ελεγχόμενους και ελεγχτές.

This entry was posted on Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2011 at 18:20 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply