Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σκληρή απάντηση Τσοχατζόπουλου στο ΠαΣοΚ για Siemens

7 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Έντονες αντιδράσεις και από τους υπόλοιπους προς παραπομπή

Με προσωπικές βολές κατά του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και σκληρά λόγια κατά της κυβέρνησης, «απάντησε» ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλος στην αναμενόμενη παραπομπή του (και) για το σκάνδαλο της Siemens μαζί με τους κκ.Αν. Μαντέλη, Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Εν αναμονή την κατάθεσης του σχετικού αιτήματος της πλειοψηφίας (σύμφωνα με πηγές του ΠαΣοΚ θα κατατεθεί την Παρασκευή, 8 Ιουλίου) για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους, ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δήλωσή του διερωτάται χαρακτηριστικά: «Συνειδητοποιεί άραγε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ την προσωπική ευθύνη που του φορτώνουν οι ΄΄παρακοιμώμενοι΄΄, για την πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens, εμπαιγμού των πολιτών και ευτελισμού των θεσμών;».
Ενώ τονίζει: «Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει ΄΄δημοσιονομική εξυγίανση΄΄ τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν ΄΄επιχείρηση κάθαρσης΄΄. Είναι κατάντια απέναντι σε κάθε μέλος του ΠαΣοΚ και την ελληνική κοινωνία».

«Αρκετά πια. Υπερέβησαν τα όρια της αισχρότητας, της υποκρισίας και της ανηθικότητας. Παρά τη γελοιοποίηση που υπέστησαν τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας του ΠαΣοΚ, όταν τον Ιανουάριο, με σημειώματα της τελευταίας στιγμής, υπαγόρευσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να συμπεριλάβει στο πόρισμά της και το όνομά μου, έρχονται τώρα με την κατάπτυστη πρότασή τους απέναντί μου, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός στην δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική στοχοποίησή του» και για «πρόταση – μνημείο αυθαιρεσίας, σκοπιμότητας, ατιμίας, αλλά και γελοιότητας, αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι προσωπικά ουδέποτε υπέγραψα οποιαδήποτε σύμβαση του Δημοσίου με τη συγκεκριμένη εταιρεία».
Και καταλήγει: «Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι στο θλιβερό κατήφορο που πανικόβλητοι βυθίζονται, χάνουν διαρκώς όχι μόνο το όποιο λαϊκό έρεισμα, αλλά ακόμη και την επαφή με την ίδια πραγματικότητα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην ΄΄αρένα΄΄ που έστησαν για άλλους, έχουν ήδη εισέλθει και οι ίδιοι».

Γ. Αλογοσκούφης: «Πολιτική στοχοποίηση»
Για «πολιτική στοχοποίησή» του κάνει λόγο και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επί ΝΔ κ. Αλογοσκούφης ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «δίωξη στα πλαίσια μιας άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού».
Όπως τονίζει «ουδεμία πράξη ή παράλειψη μπορεί να μου καταλογιστεί σε σχέση με τον ΟΤΕ, ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, διέπεται από τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης, και δεν υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών».

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογραμμίζει ότι «ουδεμία σχετική σύμβαση θα μπορούσα να έχω χειριστεί ή υπογράψει ή διαχειριστεί ή ελέγξει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ουδέποτε υπέγραψα, εκτέλεσα, διαχειρίστηκα ή έλαβα γνώση συμβάσεων του ΟΤΕ, με τη Siemensκαθώς δεν είχα καμία σχετική αρμοδιότητα».

Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Συμψηφισμός ΠαΣοΚ-ΝΔ»
Για «συμψηφισμό ΠαΣοΚ-ΝΔ» κάνει λόγο από πλευράς του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκης. Όπως δήλωσε (στον Real FM) «θα δείτε ότι αυτή η επιτροπή (εννοεί την εξεταστική) ήταν επιτροπή συγκάλυψης, κλεφτών, απατεώνων, αθλιοτήτων και στοχοποίησης των αθώων».
«Μιλώ για πολιτική ατιμία, μιλώ για αθλιότητα, μιλώ για πολιτική αλητεία», είπε χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας αιχμές για τους πρώην συναδέλφους του στην ΝΔ. Όπως σημείωσε «εγώ πιθανολογώ ότι θα μου βάλουν κάποια πράγματα για τα οποία κατηγορούνται και άλλοι συνάδελφοί μου της ΝΔ, αυτοί βγαίνουν απ’ έξω τώρα και παραμένω εγώ».

Η διαδικασία παραπομπής
Μαζί με το αίτημα για παραπομπή των τεσσάρων πρώην υπουργών σε προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα ανάθεσης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (βάσει του πρόσφατου νόμου Καστανίδη), το οποίο θα απαρτίζουν ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς Εφετών.

Το έργο του τριμελούς συμβουλίου θα είναι να ελέγξει νομικά τα στοιχεία της κατηγορίας και να αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητά τους και αναλόγως θα γνωμοδοτήσει στην Ολομέλεια της Βουλής αν τίθεται αφ’ ενός θέμα παραγραφής κάποιων αδικημάτων και αφ’ ετέρου αν χρειάζεται η περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή ή αν πρέπει να παραπεμφθεί κάποιος από τους εγκαλούμενους για κάποιο από τα αδικήματα στην τακτική δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ενεργοποιείται για πρώτη φορά και στοχεύει στο να αποτραπεί ένα νέο φιάσκο, όπως στην περίπτωση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, όπου το Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο παρέπεμψε η προανακριτική επιτροπή τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής τους στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, μέχρι την έναρξη της επόμενης τακτικής συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής (αρχές Οκτωβρίου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία διερεύνησης ώστε να μην υπάρξει εν προκειμένω παραγραφή αδικημάτων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

This entry was posted on Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2011 at 21:17 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply