Κινητοποιήσεις με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων του Πολυμύλου και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα διόδια και στη συντήρηση της Εγνατίας οδού, διεκδικώντας δεδουλευμένα επτά μηνών.
Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης είχε το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το οποίο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της εταιρίας ΑΕΓΕΚ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εάν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Χτες σε μια άτυπη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, οι περίπου εκατό εργαζόμενοι που εργάζονται στην συντήρηση του οδικού τμήματος Κλειδί – Παναγιά Γρεβενών, καθώς και στα διόδια Πολυμύλου, ζήτησαν συμπαράσταση και συνδικαλιστική κάλυψη από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, καθώς το δ.σ. που πρωτοστάτησε στο άνοιγμα των διοδίων, συνεδρίασε και αποφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης στάση εργασίας, σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και οι εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν χτες στις 9.30 το πρωί στα διόδια του Πολυμύλου. Στη συνέχεια άνοιξαν τα διόδια και οι ταξιδιώτες περνούσαν ελεύθερα για μία ώρα, από τις 10 έως τις 11 το πρωί.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρίας σε Ιωάννινα και Ξάνθη, οι οποίοι εργάζονται στην συντήρηση της Εγνατίας οδού των τμημάτων Παναγιά – Ηγουμενίτσα και Καβάλα – Κήποι Έβρου αντιστοίχως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Αθανάσιο Τολιόπουλο, απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι της ΑΕΓΕΚ στο Φράγμα του Ιλαρίωνα στην Κοζάνη. Ο συνδικαλιστής δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο να είναι οι εργαζόμενοι απλήρωτοι, όταν από τα διόδια του Πολυμύλου εισρέουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ημερησίως, ενώ στην περίπτωση του Ιλαρίωνα, οι πιστοποιήσεις της ΑΕΓΕΚ εκταμιεύονται κανονικά από την ΔΕΗ. Δυστυχώς η εταιρία παραπέμπει από μήνα σε μήνα την πληρωμή, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους».
Στο μεταξύ, τον δικό τους Γολγοθά ζουν οι επί επτά μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι. Ο μισθός τους είναι περίπου της τάξης των 1.000 ευρώ το μήνα, οπότε τα οφειλόμενα για τον καθένα ανέρχονται σε περίπου 7.000, με το συνολικό ποσό για τους εκατό εργαζόμενους του τμήματος Κλειδί – Παναγιά, να ανέρχεται σε περίπου 700.000 ευρώ. «Μας έχουν κάνει μπαλάκι από τον έναν στον άλλον. Η εταιρία που μας έχει απλήρωτους μας λέει ότι δεν δίνει τα λεφτά η Εγνατία, ενώ οι υπεύθυνοι της Εγνατίας μας διαβεβαιώνουν ότι τα λεφτά στην εταιρία καταβάλλονται κανονικά», δήλωσε ο απλήρωτος εργαζόμενος από τον Πολύμυλο Κοζάνης, Βασίλης Αφεντουλίδης. Περιγράφοντας τη ζωή τη δική του και των απλήρωτων συναδέλφων του, υπογράμμισε: «Είμαστε στην πείνα. Ζούμε παίρνοντας δανεικά από δω και από κει. Τον καφέ που πίνουμε στο καφενείο λέμε ‘γράφτον’, στο πρατήριο βάζουμε βενζίνη βερεσέ και πάει λέγοντας. Καλά που μας στηρίζουν ακόμη οι πατεράδες μας. Εγώ που είμαι ανύπανδρος, καλά. Οι συνάδελφοι που έχουν οικογένεια και οι υποχρεώσεις τρέχουν, βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.