Δείτε τι προβλέπετε

Μέχρι και με υποβιβασμό κινδυνεύουν 16 ομάδες, αν βρεθούν ένοχες για την υπόθεση των στημένων. Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι αθλητικοί εισαγγελείς, Φάκος και Αντωνακάκης. Καλές οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις και η σχετική πλάκα που γίνεται, ωστόσο η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια είναι εξαιρετικά σοβαρή και η αθλητική δικαιοσύνη δεν σκοπεύει να κάνει τα στραβά μάτια, κάτι που με γνώμονα το παρελθόν, πολλοί φοβούνται πως θα γίνει.
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς Ανδρέας Φάκος και Μανώλης Αντωνακάκης, σκοπεύουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και έχοντας ήδη την δικογραφία της αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, ετοιμάζονται να επιβάλουν τις κυρώσεις στις 16 ομάδες και τα 83 πρόσωπα που εμπλέκονται. Κυρώσεις που για τις ομάδες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον υποβιβασμό.

Τα πειθαρχικά όργανα
Πριν όμως υπάρξουν και αν φυσικά υπάρξουν, ποινές, οι δύο εισαγγελείς θα συντάξουν τα κατηγορητήρια και εν συνεχεία θα παραπέμψουν τις υποθέσεις στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Αυτά είναι: για ομάδες, παράγοντες και ποδοσφαιριστές της Α΄ Εθνικής η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας και για ομάδες, παράγοντες και παίκτες της Β΄ – Γ΄ Εθνικής το αντίστοιχο Πειθαρχικό της Φούτμπολ Λιγκ. Οι ομάδες και οι παράγοντες της Δ΄ Εθνικής, όπως και οι διαιτητές και οι προπονητές, αναμένεται να απολογηθούν στο πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ. Υπολογίζεται ότι τα κατηγορητήρια θα έχουν αποσταλεί στους εμπλεκομένους το αργότερο ως τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.

Βαριές κατηγορίες
Τέσσερις και ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που υπάρχουν στη δικογραφία. Συγκεκριμένα είναι αυτές: της δωροδοκίας, της διαστρέβλωσης αγώνα, της συμμετοχής σε προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα και της δυσφήμησης του αθλήματος. Οι κατηγορίες της δωροδοκίας και της δυσφήμησης του αθλήματος αναμένεται να αποδοθούν σε 16 ομάδες.

Ποιοι κατηγορούνται
Στα πρόσωπα που κατηγορούνται για δωροδοκία με σκοπό αλλοίωση αποτελέσματος είναι μέσα και παράγοντες των ομάδων της Σούπερ Λίγκας και συγκεκριμένα οι Αχιλλέας Μπέος (Ολυμπιακός Βόλου), Γιώργος Μποροβήλος και Δημήτρης Μπάκος (Αστέρας Τρίπολης), Μάκης και Σταύρος Ψωμιάδης (Καβάλα), Γιώργος Λυμπάντσης (Κέρκυρα), Γιώργος Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα). Επίσης υπάρχουν και παράγοντες των ομάδων της Β΄ Εθνικής Ηλιούπολη, Διαγόρας, Αγροτικός Αστέρας, Λεβαδειακός, Βέροια, Εθνικός Αστέρας, Θρασύβουλος και Πιερικός. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται για απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται ακόμη η Καλαμάτα και ο Αετός Σκύδρας.

Κίνδυνος υποβιβασμου
Καλά όλα τα προηγούμενα, το θέμα όμως είναι τις ποινές αντιμετωπίζουν οι ομάδες. Αυτές φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό, κάτι που αναφέρεται και στον Πειθαρχικό Κώδικα: «οποιοσδήποτε υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητα δώρο σε ποδοσφαιριστή, αξιωματούχο αγώνα ή ομάδας για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου τιμωρείται με τις ποινές»:
α) Πρόστιμο 20.000-60.000 ευρώ.
β) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
γ) Απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.
δ) Σε περίπτωση που υπαίτια είναι η ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται για το αδίκημα της συμμετοχής σε προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματος για προσπορισμό περιουσιακών οφελών, μέσω στοιχηματισμού. Στην περίπτωση που ο σκοπός επιτευχθεί οι χρηματικές ποινές τριπλασιάζονται ενώ με υποβιβασμό τιμωρείται μια ομάδα αν θεωρεί αυτή ή αξιωματούχος της υπαίτια της προσπάθειας.

Για το αδίκημα της διαστρέβλωσης αγώνα ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει:
α) Πρόστιμο 15.000-40.000 ευρώ.
β) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ως και διά βίου.
γ) Αν υπαίτια είναι η ομάδα, αφαίρεση επτά βαθμών και πρόστιμο 30.000-80.000 ευρώ.

Η κατηγορία της δυσφήμησης του αθλήματος τιμωρείται με:
α) Πρόστιμο 40.000 ευρώ.
β) Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για έναν χρόνο.
γ) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τρία χρόνια.
δ) Διεξαγωγή έξι αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. ε) Υποβιβασμό.

Όλες οι υποθέσεις αναμένεται να τελεσιδικήσουν σε δεύτερο βαθμό στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.