Ψήφισε Ναι στο Μεσοπρόθεσμο…

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τοποθετήθηκε με την ομιλία του ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας.
Ο κ. Χαντάβας ξεκινώντας την ομιλία του επεσήμανε τις πολλές διαστάσεις της κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες υπογραμμίζοντας ότι η απογοήτευση, η έλλειψη οράματος, ελπίδας και προοπτικής  για τα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσουμε ως χώρα.
Ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών, αναφερόμενος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στον επιμερισμό των ευθυνών, σημείωσε ότι «Για όλη αυτή την κατάσταση έχουμε ως χώρα τις δικές μας ευθύνες. Ευθυνόμαστε μόνο εμείς; Η απάντηση είναι όχι.» καθώς όπως ανέλυσε στη συνέχεια «Βιώνουμε τις συνέπειες μίας άναρχης παγκοσμιοποίησης των αγορών που λειτουργούν χωρίς τους βασικούς κανόνες μίας παγκόσμιας διακυβέρνησης», καθώς και μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί με άνισους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Eίναι τυχαίο ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει όλος ο ευρωπαϊκός Νότος; Είναι θεμιτός σήμερα ο ανταγωνισμός των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με τις χώρες του Βορρά που διαθέτουν πλεονάσματα και χαμηλά επιτόκια; Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Ευθύνεται και η Ευρώπη και οι τράπεζες και να είστε σίγουροι ότι θα πληρώσουν κι εκείνοι μαζί με εμάς. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακούμε σήμερα από τα πιο επίσημα χείλη της ΕΕ ότι υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης του χρέους μας από τον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, επιταχύνοντας την χρηματοδότηση της χώρας μας από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εστιάζοντας όμως στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών σημείωσε ότι: «Πρωτίστως πρέπει να ανταποκριθούμε στις δικές μας αυτονόητες υποχρεώσεις. Πρώτα από όλα πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δανεικά, μία τακτική λαθεμένη, που ακολουθήσαμε πολλά χρόνια με αποτέλεσμα τη διόγκωση του χρέους μας. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο αλλά πρέπει να ταχύτατα να μηδενίζουμε το πρωτογενές έλλειμμα και να οδηγηθούμε σε πλεονάσματα. Όσο έχουμε έλλειμμα και το χρέος μας διογκώνεται αλλά δεν έχουμε και καμία διαπραγματευτική ισχύ. Δεν μπορεί να είμαστε και «φουκαράδες και τσαμπουκάδες». Το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε παραγωγική βάση, γιατί σήμερα δεν παράγουμε τίποτα, εισάγουμε ακόμη και βασικά είδη διατροφής, δεν είμαστε ικανοί δηλαδή ακόμα και για πτώχευση! Το τρίτο είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία με σκοπό να μειώσουμε το χρέος. Και το τέταρτο με όλες τις δυνατότητες που έχουμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.» Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση την ώρα που έχουν εξαντληθεί όλες οι διαπραγματευτικές δυνατότητες με τους δανειστές μας, για να σημειώσει ότι η όποια άλλη επιλογή, έχει πολύ πιο δυσάρεστα αποτελέσματα.
Ο κ. Χαντάβας δήλωσε ότι ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μετά τη δέσμευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών ότι σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες σε συνεργασία με την Αντιπολίτευση και του αρμόδιους φορείς θα φέρει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της Κυβέρνησης να εξετάσει χωριστά κάθε περίπτωση αποκρατικοποίησης των ΔΕΚΟ και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Χαντάβας από το βήμα τη Βουλής, ζήτησε για ακόμη μία φορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να πάψουμε επιτέλους να επιβαρύνουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα με οριζόντια μέτρα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.