Αφορά στο αφορολόγητο, τους αναπήρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με συνοπτικές διαδικασίες –με δώδεκα μόλις βουλευτές εγγεγραμμένους για να μιλήσουν- συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΚΕ τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων (με εξαίρεση του άρθρου 46 το οποίο αφορά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών). Το ΚΚΕ αποχώρησε από την συζήτηση για να επανέλθει κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας.
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ η ΝΔ έκανε γνωστό δια του εισηγητή της κ. Ι. Βρούτση ότι θα υπερψηφίσει τα δυο από τα τρία κεφάλαια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις με εξαίρεση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, ενώ θα ψηφίσει και την μείωση των δαπανών του δημοσίου, ενώ θα καταψηφίσει τις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα:

1. Δήλωσε ότι σε σχέση με την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος, κάτι που δεν αφορά μόνο τους πολύτεκνους, αλλά πρωτίστως τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και κάθε οικογένεια που έχει ένα ή δύο μόνο παιδιά, θα προβλεφτεί ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο. «Άρα, το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων», όπως είπε.

2. Η δεύτερη αλλαγή που ανακοίνωσε αφορά τους αναπήρους. Έτσι, στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄ αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος.

3. Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι νέοι, που απασχολούνται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις της εξαρτημένης εργασίας, «υφίστανται μια μεταχείριση η οποία είναι δυσμενής».

Αν και για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ούτε το ειδικό τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «εάν χρειαστεί θα προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση».
Βεβαίως, όπως διευκρίνισε, «πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό, εξάλλου, ότι στα πρόσωπα που θα βαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης 5% (βουλευτές, αιρετούς, μετακλητούς κλπ.) θα ενταχθούν και οι εξής: οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, όπως και τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών.
Ο υπουργός Οικονομικός χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές «ευκαιρία για μας, αναδεικνύοντας τις αδικίες και τις αντιφάσεις, να παίρνουμε διορθωτικά μέτρα προετοιμάζοντας ήδη από τώρα το έδαφος για το εθνικό φορολογικό σύστημα».

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.