Ιστότοποι μεγάλων εφημερίδων είχαν «ζωντανή» κάλυψη της ψηφοφορίας και των επεισοδίων

Αδιάκοπη είναι η κάλυψη των όσων συμβαίνουν εντός και εκτός της ελληνικής βουλής από τα ξένα ΜΜΕ, ενώ δεκάδες απεσταλμένοι και τηλεοπτικά συνεργεία καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι ιστότοποι μεγάλων εφημερίδων, όπως η βρετανική Guardian και η γαλλική Monde, έχουν στήσει ειδικές σελίδες με live κάλυψη.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ ενός δραστικού πακέτου μέτρων λιτότητας που έχουν στόχο να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία», επισημαίνει το BBC στην ιστοσελίδα του. «Ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι η 48ωρη απεργία και βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στους δρόμους της πρωτεύουσας», συνεχίζει.
Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press, που έχουν συνεχή ροή ανταποκρίσεων: το Reuters χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, «ακόμη και με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τα προβλήματα κάθε άλλο παρά τελειώνουν για την αποδυναμωμένη κυβέρνηση Παπανδρέου». Εκτενείς ήταν οι αναφορές στα βίαια επεισόδια πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι «ο Παπανδρέου κερδίζει την ψηφοφορία καθώς υποχωρεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας».
Την ίδια στιγμή CNN και Sky News συνδέονται διαρκώς με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα μεταφέροντας το έκρυθμο κλίμα. «Οι Ελληνες περνούν κρίσιμες περικοπές παρά τις διαδηλώσεις», είναι ο κεντρικός τίτλος στην ιστοσελίδα του αμερικανικού καναλιού. «Οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη ένα πακέτο λιτότητας που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο την ώρα της ψηφοφορίας, σε μία εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή δανείου στην Αθήνα», όπως επισημαίνεται. Το αμερικανικό δίκτυο μεταδίδει επίσης εικόνες από την επίθεση που δέχθηκε, χθες, τηλεοπτικό συνεργείο του από κουκουλοφόρο.
Πρώτο θέμα η υπερψήφιση του προγράμματος και στο Sky News που αναφέρει ότι «οι Ελληνες βουλευτές ενέκριναν με την ψήφο τους ένα κρίσιμο πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους, ενώ οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται στους δρόμους της Αθήνας».
«Το πρόγραμμα λιτότητας 28 δισ. ευρώ πέρασε, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να λύσει τα προβλήματά της», αναφέρει σε ανάλυση των επιπτώσεων της υπερψήφισης η Guardian, που σημειώνει ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας εξακολουθεί να υφίσταται αφού το ελληνικό χρέος μοιάζει ακόμα μη βιώσιμο.
Η Independent επισημαίνει πως το Κοινοβούλιο υπερψήφισε οριακά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως μία αρνητική ψήφος θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και για την καταρρεύουσα αξιοπιστία του ευρώ. Σημειώνει, όμως, πως η ανακούφιση στις Βρυξέλλες και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα είναι προσωρινή εάν η λαϊκή οργή εμποδίσει να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα λιτότητας.
«Ανοδος μετοχών και ευρώ καθώς η Ελλάδα περνά το πακέτο λιτότητας – Ενισχύεται η αισιοδοξία ότι η Αθήνα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία», είναι ο τίτλος στο διαδικτυακό τόπο των Financial Times. Η εφημερίδα έχει στο σημερινό πρωτοσέλιδό τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ότι η Ελλάδα «θα διαπράξει αυτοκτονία» εάν αποτύχει η Βουλή να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας.


«Η Ελλάδα εξασφαλίζει την υπερψήφιση του πακέτου λιτότητας» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της Wall Street Journal«Οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν ένα κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας, ανοίγοντας το δρόμο για να λάβει η χώρα το επόμενο ζωτικής σημασίας δάνειο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τον ερχόμενο μήνα», αναφέρεται.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πακέτου μέτρων λιτότητας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα κρίσιμο διεθνές δάνειο ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία», γράφουν και οι New York Times.
«Καθοριστική ημέρα για την Ελλάδα» αναφέρει η Le Monde, με φωτορεπορτάζ, βίντεο και κάλυψη λεπτό προς λεπτό. «Στην Ελλάδα μαίνεται μια σύγκρουση αυθόρμητη και ετερογενής, ένας ακήρυχτος πόλεμος», τονίζει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γαλλική εφημερίδα. Και εξηγεί : «Οι έλληνες Αγανακτισμένοι έχουν πάρει το όνομά τους από τους ισπανούς Indignados της πλατείας Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη. Όμως στα ελληνικά “αγανακτισμένος” σημαίνει περισσότερο «θυμωμένος».
Στον Monde μιλούν Ελληνες πανεπιστημιακοί και απλοί πολίτες.«Το πολιτικό σύστημα της χώρας εναντιώνεται στον λαό. Υπάρχει μία βαθύτατη έλλειψη νομιμοποίησης. Οι Αγανακτισμένοι διαδηλώνουν εναντίον των πολιτικών συνολικά» λέει ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Kingʼs College του Λονδίνου. «Μετά τις μειώσειςμισθών, τις περικοές, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών και τις τιμές των αγαθών, μας μένουν 300 ευρώ για να περάσουμε το μήνα» δηλώνει η 32χρονη Φωτεινή, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών
«Χάος στην Ελλάδα» γράφει η ιταλική La Stampa στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης. «Το Κοινοβούλιο ψηφίζει τα μέτρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Συγκρούσεις στην πλατεία» αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας -κάτω από τη φωτογραφία της Βουλής ανάμεσα σε καπνούς από δακρυγόνα- ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει χωρίς αμφιβολία στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.
«Αθήνα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις, πρώτο “ναι'” από την αντιπολίτευση στα μέτρα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Repubblica, που αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίηση της Ελσας Παπαδημητρίου. Τονίζει επίσης πως «η σημερινή ημέρα θα μείνει στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία».
«Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους» λέει και η ισπανική El Pais, ενώ η φωτογραφία ενός διαδηλωτή με μάσκα και στο φόντο φλόγες είναι στο πρωτοσέλιδο του Spiegel. «Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ» λέει στο ηλεκτρονικό του πρωτοσέλιδο το γερμανικό περιοδικό.
Το βλέμμα των διεθνών μέσων στρέφεται τώρα στην ψηφοφορία της Πέμπτης επί του εφαρμοστικού νόμου, η θετική έκβαση της οποίας θα προσθέσει σύμφωνα με το Reuters «ενισχυμένη αξιοπιστία» στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο κατά την παρουσία του στο Eurogroup της Κυριακής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.