Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τάιμς: Διακοπές αποστολής φαρμάκων στα ελληνικά νοσοκομεία

28 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Δημοσίευμα των Times

Οι διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες έχουν χάσει την υπομονή τους με τα ελληνικά νοσοκομεία και τις οφειλές που συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει την εκτέλεση παραγγελιών προς την Ελλάδα, αναφέρει ανταπόκριση των Τάιμς από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η ελβετική Ρος και η γαλλική Σανόφι έχουν ήδη σταματήσει τις αποστολές φαρμάκων στα νοσοκομεία που δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, ενώ σε ανάλογη δράση προσανατολίζεται η επίσης ελβετική Ναϊκομέντ.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η βρετανική Γκλαξο-Σμιθ-Κλάιν βρίσκεται σε συζητήσεις για την καταβολή οφειλών από ελληνικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει αν έχει σταματήσει τις αποστολές φαρμάκων. Εξάλλου, η αμερικανική Άμποτ έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση «μη-βιώσιμη».
Η παύση εκτέλεσης παραγγελιών αφορά σε νοσοκομεία που δεν έχουν πληρώσει από το Σεπτέμβριο και μετά. Οι Τάιμς παραθέτουν στοιχεία από την Ελλάδα που δείχνουν ότι οι οφειλές των νοσοκομείων στις φαρμακοβιομηχανίες για το 2010 ανέρχονται σε 898,4 εκατομμύρια ευρώ, με μέση καθυστέρηση εξόφλησης τις 303 ημέρες. Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις εξόφλησης είναι συνηθισμένες σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα οι εταιρείες φαρμάκων δεν βλέπουν ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον.
Παρόλα αυτά τονίζεται ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η αποστολή φαρμάκων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την υγεία των ασθενών, όπως αντιβιοτικά, αντιαιμορραγικά, και φάρμακα κατά του AIDS.
Σημειώνεται ότι πέρυσι η δανέζικη Νόβο Νόρντισκ είχε διακόψει την αποστολή ινσουλίνης λόγω της μείωσης των τιμών που είχε επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης εν συντομία στις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο ΕΣΥ και στις απεργίες των φαρμακοποιών. Επισημαίνεται δε η «παράξενη» πολιτική κοστολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα με σκοπό την προστασία των γηγενών παρασκευαστών.
«Οποιαδήποτε αναταραχή στην παροχή ζωτικής σημασίας φαρμάκων θα προστεθεί στο ήδη εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ στην Αθήνα», καταλήγει η ανταπόκριση των Τάιμς.

This entry was posted on Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2011 at 18:56 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply