Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Γιουσέιν Μπολτ των… υπολογιστών – Ο K Computer είναι ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο

23 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Υπερυπολογιστών που γίνεται στο Αμβούργο παρουσιάστηκε ο Κ Computer, ο ισχυρότερος και ταχύτερος υπολογιστής αυτή την στιγμή στον κόσμο. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό σύστημα που αποτελείται από 800 υπομονάδες και μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα με ταχύτητα 8.162 petaflops, δηλαδή οκτώ χιλιάδες εκατόν εξήντα-δύο τρισεκατομμύρια υπολογισμούς/δευτερόλεπτο!

Με πιο απλά λόγια η ταχύτητα του K Computer αντιστοιχεί σε εκείνη περίπου δύο εκατομμυρίων συμβατικών οικιακών υπολογιστών (PC) ή σε 70 χιλιάδες παιχνιδομηχανές νέας γενιάς που είναι ιδιαίτερα ισχυρά συστήματα (π.χ X-Box).

Η προέλευση και οι στόχοι του Κ Computer
O νέος πρωταθλητής των υπερυπολογιστών ανήκει στον ιαπωνικό κολοσσό της Fujitsu και δίνει πίσω την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν τον τομέα στην Ιαπωνία μετά από πέντε έτη όπου κυριαρχούσαν αμερικανικοί και κινεζικοί υπερυπολογιστές. Κινητήριος δύναμη του K Computer είναι 68.544 κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU).
Το Κ προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «Kei» που παραπέμπει στα δέκα τετράκις εκατομμύρια, τον αριθμό των υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο που εκτιμούν ότι θα μπορεί να κάνει ο υπολογιστής σε επόμενη φάση. Τα δέκα petaflops είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της βιομηχανίας των υπερυπολογιστών και οι κατασκευαστές κάνουν αγώνα δρόμου για το ποιός θα καταφέρει πρώτος να παρουσιάσει ένα τέτοιο σύστημα.

This entry was posted on Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2011 at 23:55 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply