Νέα παιχνίδια από τους κερδοσκόπους

Την περασμένη Τετάρτη νωρίς το απόγευμα οι κκ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της Εθνικής Τράπεζας, πέρασαν απαρατήρητοι από τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος και ανέβηκαν βιαστικά στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η επίσκεψη κράτησε σχεδόν μία ώρα και το περιεχόμενό της δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Την περασμένη Παρασκευή, δύο ημέρεςαργότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη πρόκειται να διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει και δεύτερη προκειμένου να συγκεντρωθούν ικανοί πόροι για να καλύψουν τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Κατά μία εκδοχή, στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Εθνικής, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε τη βοήθεια της διοίκησης της Τράπεζας καθώς έβλεπε τα ταμειακά αποθέματα του κράτους να περιορίζονται με μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το κρατικό θησαυροφυλάκιο θα στερέψει νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου που είχε προβλέψει ο υπουργός Οικονομικών.

Δηλαδή, στις αρχές Ιουλίου, κοντά στις ημέρες εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Και επειδή η εκκρεμότητα παραμένει με τους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελλοχεύουν κίνδυνοι, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους «τερματοφύλακες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος να λάβουν τα μέτρα τους ή καλύτερα να προσφέρουν χείρα βοηθείας μη και συμβεί κανένα ατύχημα και η χώρα βρεθεί προ απροόπτου. Παιχνίδια με τη φωτιά δεν επιτρέπονται στην παρούσα φάση, όπου τα πάντα είναι εκτεθειμένα στο τυχαίο και απρόσμενο γεγονός.

Δυστυχώς, όπως λένε όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την οικονομική θέση της χώρας, τον εφετινό Ιούνιο μπορούν να συμβούν τα πάντα.

«Είναι ο κρισιμότερος Ιούνης των τελευταίων δύο δεκαετιών» σημείωνε με ένταση τις προηγούμενες ημέρες ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, από εκείνα που επικοινωνούν και ενημερώνουν συχνά τόσο τον κ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Σαμαρά.

Κακά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή η χώρα κρέμεται από μια κλωστή και εξαρτάται από την «καλοσύνη των ξένων», όπως συνηθίζει να λέει με πολιτική και λογοτεχνική διάθεση ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Και όντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαρτά την εκταμίευση του μεριδίου του στην πέμπτη δόση από μια γενικότερη συμφωνία που θα καλύπτει χρηματοδοτικά την Ελλάδα τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Και οι Ευρωπαίοι, διαπιστώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα είναι σε θέση να εξέλθει μόνη της στις αγορές, αναζητούν ακριβώς τις δυνατότητες μιας νέας δανειακής σύμβασης ικανής να καλύψει την ελληνική οικονομία ως το 2014.

Το κακό όμως είναι ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων είναι μεγάλες, τα συμφέροντα επίσης είναι σημαντικά και ευθέως επηρεαζόμενα από τις δυνάμεις της διεθνούς κερδοσκοπίας και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε χρόνο κατά τον οποίο το ελληνικό εσωτερικό μέτωπο είναι κλονισμένο και η κυβέρνηση πολιτικά αδύναμη και αμφισβητούμενη. Ολοι είδαν την ανησυχία έντονα αποτυπωμένη στο διάγγελμα-έκκληση του κ. Γ. Παπανδρέου προς τα άλλα κόμματα για συναίνεση. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κοινή ήταν η εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εδώ οι δυνάμεις δεν ομονοούν, ο κ. Σαμαράς επιμένει στην εξωπραγματική θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, παρ΄ ότι υπέστη τα πάνδεινα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες από τους ομοϊδεάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι τον πίεσαν εξαντλητικά να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας του δηλώνοντάς του ότι στις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες βεβαιώνουν ότι το ελληνικό θέμα έχει διχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ απαιτεί τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό δανειοδοτικό πρόγραμμα, κάτι που αρνούνται τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η κυρία Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ μιας γενναίας ρύθμισης των ελληνικών χρεών με την εθελοντική συμμετοχή και των τραπεζών αψηφώντας τις ανησυχίες των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι μια τέτοια ρύθμιση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα αξιολογηθεί ως χρεοκοπία.

Οι Γερμανοί θέλουν να περιορίσουν το βάρος που θα αναλάβουν οι φορολογούμενοι και απαιτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οι κκ. Τρισέ και Σαρκοζί ωστόσο ανησυχούν ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν ως υποχρεωτική μια επιμήκυνση των ελληνικών χρεών ως το 2021 και θα μεταφέρουν ισχυρότατη πίεση στην ευρωζώνη.

Κατά τη γνώμη τους, έχουν δυνατότητες να επιβάλουν ντε φάκτο τη χρεοκοπία της Ελλάδας υποβιβάζοντας στο έσχατο σημείο την αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων σε σημείο που να μην μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τα αποδέχεται ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Με άλλα λόγια, όλη η διαπραγμάτευση για τη δόση του Ιουνίου και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων χρόνων μπορεί να περιπλακεί και το μόνο που τελικώς να προσφερθεί να είναι η δόση και αυτή καθυστερημένη και οι αποφάσεις για το δανεικό πρόγραμμα της τριετίας 2102-2014 να μετατεθούν για τον προσεχή Σεπτέμβριο αφήνοντας την Ελλάδα εκτεθειμένη στο ατύχημα και στις διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.

Αν μάλιστα το εσωτερικό μέτωπο βαρύνει ακόμη περισσότερο και οι αντιδράσεις γενικευθούν, τότε πολλά μπορεί να συμβούν τους επόμενους καυτούς θερινούς μήνες. Οταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθεί και η πρώτη έπειτα από δεκαετίες πολιτική παρέμβαση του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, ο οποίος- άκουσον άκουσον- εκθείασε το κίνημα των «Αγανακτισμένων», τότε όλα μπορούν να συμβούν στη δύσμοιρη χώρα μας.

ΝΕΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ
Πληροφορίες από τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα αναφέρουν ότι, πέραν των πολιτικών διαφορών που εκδηλώνονται γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, τελευταίως έχουν εμφανιστεί δυναμικά και εκφράσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας οι οποίες σχεδόν διεκδικούν την ελληνική χρεοκοπία, όπως πριν από δύο δεκαετίες είχαν πιέσει για την έξοδο της αγγλικής λίρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα διεθνή κερδοσκοπικά λόμπι θα ασκήσουν την επίδρασή τους στις εξελίξεις καθώς θεωρούν την κατάσταση οριακή και πιστεύουν ότι με ένα σπρώξιμο της χώρας μας προς τη χρεοκοπία θα μπορέσουν να κερδίσουν πάρα πολλά.Το δυστύχημα είναι πως και εμείς εδώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβεβαιώσουμε την προφητεία των διεθνών κερδοσκόπων τουΠόλσον, του Ρουμπινίκαι τουΤζορτζ Σόροςπου κατά καιρούς τον φιλοξενούμε και τον υποδεχόμαστε μετά φανών και λαμπάδων. Η κυβέρνηση καθυστερεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Παπανδρέου πάει με την Αγία Γραφή στο χέρι, δεν επιβάλλει ταχείες διαδικασίες έγκρισης και ψήφισης των νομοθετημάτων από το Κοινοβούλιο και είναι ικανός να πάει στη σύνοδο κορυφής με άδεια χέρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον προτρέπουν να επιταχύνει τόσο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τον πολυθρύλητο ανασχηματισμό ώστε να εμφανισθεί αποφασιστικός και πειστικός για τις ελληνικές προσπάθειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.