Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βουλιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος

11 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σημείωσε πτώση 38,3% το Φεβρουάριο

Ολοένα και πιο βαθιά βουλιάζει ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα μας, λόγω της κρίσης και της δραματικής μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και όλα τα νούμερα, όπως η πτώση κατά 37,4% της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι η αρνητική πορεία του κλάδου δεν έχει τελειωμό.
Πολλές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο, άλλες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99, ενώ πολλαπλές είναι αυτές που παλεύουν να επιβιώσουν. Από τις πιο γνωστές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν κλείσει είναι οι Θεμελιοδομή, Eργάς, ΑΛΤΕ, Διεκάτ και Μπετανέτ, ενώ στο άρθρο 99 έχουν ενταχθεί οι Αττικάτ, Αφοί Μεσοχωρίτη και η Εδραση, η οποία όμως ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία συνδιαλλαγής με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών και εταιρειών leasing που αποτελούν την πλειοψηφία των πιστωτών της.

Ειδικότερα, πτώση 37,4% παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (με βάση τον όγκο των νέων οικοδομών) όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σημείωσε πτώση 38,3% τον ίδιο μήνα (επίσης με βάση τον όγκο των νέων οικοδομών). Το δωδεκάμηνο Φεβρουάριος 2010-2011 σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε πτώση 30,7% ενώ συνολικά για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η πτώση ανήλθε σε 30,8%.
Η άσχημη θέση στην οποία έχει βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται και από τα οικονομικά μεγέθη του 2010 που δημοσίευσαν οι εισηγμένες εταιρείες. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε κατά 24,3%, στα 3,9 δισ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία περιορίστηκε κατά 43,5%, στα 267,4 εκατ. ευρώ και καταγράφηκαν ζημίες 148,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 36,8 εκατ. ευρώ το 2009.

This entry was posted on Σάββατο, 11 Ιουνίου, 2011 at 21:59 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply