Έκτακτη εισφορά σε όλους – κατάργηση φοροαπαλλαγών – Αύξηση τεκμηρίων – ΦΑΠ για αξίες άνω των 200.000 ευρώ

Φοροεισπρακτικά μέτρα «σοκ» για 8.500.000 φορολογούμενους αποφάσισε πριν λίγο το υπουργικό συμβούλιο κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για μειώσεις φοροαπαλλαγών επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 6 δισ. ευρώ την πενταετία 2011 – 2015. Το πιο σκληρό μέτρο από όλα είναι η επιβολή εισφορά αλληλεγγύης για μία διετία σε όλα τα εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ κατά περίπτωση. Η έκτακτη εισφορά θα αποτελείται από τρεις συντελεστές, 1%, 2% και 3% που θα επιβαρύνουν τα χαμηλά, τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα αντίστοιχα. Μόνο από αυτό το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 1,8 δις. ευρώ τη διετία 2011-2012.
Περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και τη μείωση των φοροαπαλλαγών, ενώ 1,2 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους θα επιβάλλει το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς μειώνει το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ από τις 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Το πακέτο των 6 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων συμπληρώνεται και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στην εστίαση από το Σεπτέμβριο του 2011 (πρόσθετη φορολογία 1 δισ. ευρώ), την αλλαγή στη φορολογία του καπνού (πρόσθετοι φόροι 300 εκατ. ευρώ), την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο (πρόσθετοι φόροι 565 εκατ. ευρώ), την αύξηση των τελών κυκλοφορίας (πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ), έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες (πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ), φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ).
Αξίζει να τονιστεί ότι στην εισήγηση του υπουργού Οικονομικών προς το υπουργικό Συμβούλιο υπάρχει αναφορά στην εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοστολόγηση του συγκεκριμένου μέτρου.
Εξάλλου, η κυβέρνηση αποφάσισε για το 2011 να «παγώσει» την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κάτι όμως που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια. Με σκοπό οι τιμές της εφορίας να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Επίσης γίνεται σαφής αναφορά σε νέες αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης φόρων μεταβίβασης ακινήτων και γονικών παροχών.

Άμεσες παρεμβάσεις για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας

· Αναστολή πόθεν έσχες για την αγορά κάθε κατοικίας.
· Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την οριστική επίλυση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης.
· Προώθηση της τουριστικής κατοικίας.
· Καμία περαιτέρω αύξηση στις αντικειμενικές αξίες το 2011.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.