Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

50 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων στα σκουπίδια

7 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σε εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «χάπιend», το οποίο σχεδίασε το Post Bank Green Institute

Πενήντα εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία είτε έχουν λήξει, είτε δεν χρησιμοποιούνται πια, καθώς οι πάσχοντες ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους.
Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση για τη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Ι. Τούντας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, από τα οποία υπολογίζεται ότι περί το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.
Οπως ανέφερε ο καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ι. Ζιώμα, «το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν».
Επιπλέον, σημείωσε, «ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης ή φάρμακα τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε για διάφορους λόγους. Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «χάπιend», το οποίο σχεδίασε το Post Bank Green Institute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αφορά την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.
Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Athens Green 360, του πρώτου επιχειρηματικού δικτύου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» από 8 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου, με την τοποθέτηση κάδων με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης στην Αθήνα.

Μάρνυ Παπαματθαίου

This entry was posted on Τρίτη, 7 Ιουνίου, 2011 at 17:21 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply