Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Άρχισαν οι εισπράξεις φόρων από τις κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό

7 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ταυτοποιήθηκαν 30.000 Ελληνες καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ταυτοποιήσει 30.000 Έλληνες καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού, έχει ξεκινήσει τις διασταυρώσεις και έχει ήδη τις πρώτες εισπράξεις, από εκείνους που είχαν αποκρύψει τις καταθέσεις τους αυτές, όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργοός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλή.
«Επιδιώκουμε να έχουμε ακριβή δεδομένα των καταθετών στο εξωτερικό και πλήρη εικόνα, προκειμένου από τη μια πλευρά να λαμβάνουμε τους φόρους που τους αναλογούν και από την άλλη, για το πόθεν έσχες. Στα πλαίσια των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας από διακρατικές συμφωνίες, έχουμε ταυτοποιήσει 30.000 καταθέτες του εξωτερικού, έχουμε και το ΑΦΜ τους, έχουμε ξεκινήσει να τα διασταυρώνουμε και έχουμε τις πρώτες εισπράξεις» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Υπάρχουν ΔΟΥ που λειτουργούν πιλοτικά, όπως η ΔΟΥ Γλυφάδας και έχουμε ένα καλό μέσο όρο εισπράξεων απ’ αυτούς που δεν είχαν καν δηλώσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Δ.Κουσελάς, υπογραμμίζοντας πως «για κανέναν μα κανέναν λόγο, δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι καταθέτες μαύρων κεφαλαίων στο εξωτερικό, ελπίζοντας πως θα τους προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο».
Από την πλευρά του, ο επερωτών βουλευτής Π.Κουρουμπλής, ζήτησε «να κατατεθούν τα ονόματα αυτών των “μεγάλων πατριωτών” που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» και κατήγγειλε πως, βάσει των πληροφοριών του, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, κωλυσιεργεί και καλύπτει τους καταθέτες αυτούς».

«Σας επισκέφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το πρόσωπο που έδωσε στοιχεία στη Γερμανία και τη Γαλλία; Τι απάντησε η πολιτική ηγεσία; Γιατί είναι πολύ κρίσιμο το ζήτημα – και αυτά τα ονόματα, όπως τα πήρε η Γερμανία, οφείλατε να τα πάρετε κι εσείς», ανέφερε ο κος Κουρουμπλής.
«Δώστε μας τα ονόματα εκείνων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό, πάνω από 500.000 ευρώ. Νόμιμο μπορεί να είναι, αλλά δεν ξέρω εάν είναι ηθικό. Αν θέλει η κυβέρνηση να συγκρουστεί με όλο αυτόν τον κόσμο, κι αν το είχατε κάνει όταν σας το επισημαίναμε, θα έτρεμαν αυτοί οι κύριοι. Γιατί θα είχε διαπιστωθεί πως των περισσότερων τα χρήματα δεν είναι νόμιμα», παρατήρησε ο βουλευτής.

Ο Δ.Κουσελάς απάντησε αρνητικά στα περί «πληροφοριοδότη»: «Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο και αν έχει επισκεφθεί το υπουργείο. Πάντως εμένα δεν με επισκέφθηκε κανείς και δεν μου είπε ότι έχει στα χέρια του τέτοιου είδους στοιχεία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να τα έχει, αφού είναι απόρρητα, καλύπτονται από το απόρρητο – κι εμείς σαν κράτος είναι πολύ δύσκολο να έχουμε στα χέρια μας τέτοια δεδομένα. Η απόκτηση πληροφοριών είναι συνάρτηση των διεθνών συνεργασιών που υπάρχουν – και των συναφών συμφωνιών που έχουμε συνάψει» συμπλήρωσε ο κος Κουσελάς.

This entry was posted on Τρίτη, 7 Ιουνίου, 2011 at 09:19 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply