Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Financial Times Deutschland

Ρεπορτάζ των Meike Schreiber και Rolf Lebert στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, με τίτλο «Η πρώτη τράπεζα γερμανικού κρατιδίου ξεγράφει την Ελλάδα» και υπότιτλο «Η Nord/LB σπάει το ταμπού και χαρακτηρίζει πιθανό ‘κούρεμα’ του χρέους – Οι ανταγωνιστές διστάζουν να προβούν σε υποτίμηση», αναφέρει μεταξύ άλλων:
Η τράπεζα Nord/LB δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μερικό «κούρεμα» του χρέους της. «Ο όμιλος Nord/LB θεωρεί πιθανό ένα ‘κούρεμα’ του ελληνικού δημοσίου χρέους και γι’ αυτό, κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, έλαβε σχετική πρόνοια», έγραψε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα γερμανικού κρατιδίου στην έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο 2011.

Είναι η πρώτη φορά, που μια μεγάλη γερμανική τράπεζα λαμβάνει μέτρα λόγω των δραματικών απωλειών όσον αφορά την αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ενώ οι αγορές περιμένουν ότι το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, με διάρκεια μέχρι το 2013, δεν θα προφυλάξει την Ελλάδα από μερική περικοπή του χρέους της ή τουλάχιστον καθυστερημένη αποπληρωμή του, μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν είχαν διαγράψει τα ελληνικά τους ομόλογα. Αλλά ούτε και το ευρωπαϊκό όργανο για την εποπτεία των τραπεζών απαιτεί κατά τα τρέχοντα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής να υποβληθούν οι τράπεζες σε εικονική δοκιμασία για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διάσωσης – και θα ήταν πολύ άσχημο από πολιτικής απόψεως.
Γι’ αυτό μέχρι τώρα οι οικονομικοί ελεγκτές και οι τράπεζες συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να διαγράψουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό τους, μολονότι κυρίως ομόλογα πολυετούς διάρκειας έχουν πλέον πραγματική αξία, που ανέρχεται εν μέρει μόνο στο 50% της ονομαστικής αξίας τους.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς ελεγκτές ωστόσο το ταμπού σπάει σιγά-σιγά. «Φαίνεται ότι ορισμένες τράπεζες αρχίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους για την Ελλάδα», δήλωσε ένας από τους ελεγκτές, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Προς το παρόν όμως όλοι σιωπούν, επειδή φυσικά δεν θεωρείται καλό από πολιτικής απόψεως να αμφιβάλλουν γερμανικές τράπεζες για την Ελλάδα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.