Από το Περιφερειακό συμβούλιο

Θετική γνωμοδότηση για τις ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και τους περιβαλλοντικούς όρους που αφορούν στην κατασκευή τεσσάρων Αιολικών Πάρκων στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα.
Η συνολική ισχύς των τεσσάρων αυτών Αιολικών Πάρκων που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ιδιωτικές εταιρείες στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, υπολογίζεται σε 108 MV.
Πρόκειται συγκεκριμένα για έναν Αιολικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 36 MV στις θέσεις «Μηραγράικα- Κορυφή- Κεφαλή», μεταξύ των οικισμών Κλειδίου και Κέλλης του δήμου Αμυνταίου, για τον οποίο μάλιστα έγινε αρκετή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς ο δήμος Αμυνταίου ζήτησε να αναβληθεί η συζήτησή του επειδή δεν είχε γνωμοδοτήσει ακόμη το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου επ’ αυτού. Όπως όμως ανέφερε ο πρόεδρος του Π.Σ., Παναγιώτης Πλακεντάς, όχι μόνο επρόκειτο για εξ αναβολής θέμα προηγούμενης συνεδρίασης αλλά υπήρχε και πίεση χρόνου καθώς λήγει η προθεσμία γνωμοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η μη γνωμοδότηση λαμβάνεται ως θετική.
Ο δεύτερος Αιολικός Σταθμός, ισχύος 30 MV, προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση «Ύψωμα- Λιβάδια- Φαλακρόν» σε έκταση που βρίσκεται στα διοικητικά όρια δημοτικών ενοτήτων των Κορεστείων του δήμου Καστοριάς και των δήμων Πρεσπών και Φλώρινας.
Ο τρίτος Αιολικός Σταθμός ισχύος 36 MV, πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στη θέση «Ύψωμα- Αγνάντια- Τσούκα» στα διοικητικά όρια των δημοτικών ενοτήτων Κορεστείων του δήμου Καστοριάς και στους δήμους Πρεσπών και Φλώρινας.
Το τέταρτο Αιολικό Πάρκο θα έχει συνολική ισχύ 22 MV και προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση «Κωστώλα» της δημοτικής ενότητας Καστρακίου του δήμου Καστοριάς.
Σημειώνεται ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος του δήμου Βοΐου, αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση η γνωμοδότηση για την εγκατάσταση κι ενός πέμπτου Αιολικού Πάρκου ισχύος 16 MV, προκειμένου να γνωμοδοτήσει προηγουμένως ο δήμος Βοιού, καθώς ενώ χωροθετείται στη θέση «Ορόσημο» της τοπικής κοινότητας Βράχου της δημοτικής ενότητας Άργους Ορεστικού δήμου Καστοριάς “ακουμπά” και κτηματικές εκτάσεις των τοπικών κοινοτήτων Δραγασιάς και Δαμασκηνιάς της δημοτικής ενότητας Τσοτυλίου του δήμου Βοΐου.
Στις εισηγήσεις τους τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης όσο και όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος επισήμαναν ότι υπάρχει θετική γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών για τις επενδύσεις αυτές, καθώς και ότι οι περιβαλλοντικοί όροι λαμβάνουν υπόψη την προστασία της πανίδας των συγκεκριμένων περιοχών.
Μειοψήφησαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανώλης Βογιατζής και Αντωνία Χόλμπα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Βογιατζής, δεν μπορεί να γνωμοδοτεί κανείς για επενδύσεις ιδιωτών σε Αιολικά Πάρκα χωρίς να υπάρχει κάποιος κεντρικός σχεδιασμός αναφορικά με το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και διότι οι εγκαταστάσεις αυτές
διαταράσσουν την πανίδα της περιοχής και ειδικότερα τον βιότοπο της αρκούδας καθώς χωροθετούνται σε περιοχές περάσματα της αρκούδας μεταξύ του Βιτσίου και του Καϊμακτσαλάν.
Αρνητικοί ψήφο έδωσαν και δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, οι κ.κ. Γιώργος Αδαμίδης και Παναγιώτης Θεοδωρίδης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους τόσο επειδή λείπει ένα συνολικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και γιατί απαξιώνεται ο λιγνίτης, ενώ ο πρώτος μίλησε μάλιστα και για «αεριτζήδες» ιδιώτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.