Αναδιάρθρωση βλέπει η Barclays Capital

Να προκαταλάβει κάθε προσπάθεια εφαρμογής για την Ελλάδα μίας συμφωνίας στο πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» επιχειρεί η S&P, προειδοποιώντας πως ακόμα και μια εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων θα ερμηνευτεί από την ίδια ως χρεοκοπία της χώρας.
Η “Πρωτοβουλία της Βιέννης” προέβλεπε την εθελοντική διακράτηση ομολόγων από τις τράπεζες, καθώς και την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους οργανισμούς της Ε.Ε. προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι χώρες της Ανατ. Ευρώπης στον απόηχο της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009. Μια κίνηση ανάλογη με αυτή συζητείται τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, όμως η Standard & Poor’s έσπευσε να εκφράσει σήμερα τις ενστάσεις της.

Σε σημείωμά του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει:
Σε περιστάσεις όπου οι επενδυτές θεωρούν ως πιθανή τη χρεοκοπία και κατά συνέπεια το επίπεδο αξιολόγησης (του εκδότη των ομολόγων)  έχει πέσει, είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι οι επενδυτές ανταλλάσσουν σε εθελοντική βάση τα ομόλογα. Για παράδειγμα, αν και μπορεί να θεωρηθεί ως ‘εθελοντική’ μια ανταλλαγή με ομόλογα που λήγουν αργότερα, μπορεί να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι επενδυτές πιέστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση φοβούμενοι τις πιο σοβαρές συνέπειες [που θα προέκυπταν από μια απόρριψη της προσφοράς]…
Η S&P σημειώνει, δηλαδή, πως εάν μία χώρα με υψηλό βαθμό στην κλίμακα αξιολόγησής της επιχειρήσει να πείσει τους πιστωτές της μια εθελοντική διακράτηση ομολόγων, η κίνηση αυτή δεν θεωρείται απόδειξη χρεοκοπίας. Το τελευταίο, όμως, δεν ισχύει εάν η χώρα έχει κατρακυλήσει και βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα αξιολόγησης. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η S&P “βαθμολογεί” την Ελλάδα με “Β”, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο είχε τη χώρα μας στο επίπεδο “ΒΒ+”.

Αναδιάρθρωση “βλέπει” η Barclays Capital
Στο μεταξύ, σε έκθεσή της η Barclays Capital εκτιμά ότι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αναμένεται στο 1ο εξάμηνο του 2012 με την προϋπόθεση πως στο μεταξύ η Ε.Ε. θα έχει διασφαλίσει πως μια τέτοια κίνηση δεν θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο που θα πλήξει πρωτίστως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. “Η Ελλάδα φτάνει στο σημείο όπου με τα πιο ρεαλιστικά σενάρια η δυναμική του χρέους έχει γίνει μη βιώσιμη.
“Η Ελλάδα” λέει η Barclays Capital “πρέπει να μπει σε μια ξεκάθαρη πορεία για να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό ίσως να γίνει πιο εύκολα μέσω της οικονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων υπό την ομπρέλα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ” σημειώνει η Barclays Capital.
H επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι 45 δισ. ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και 29 δισ. σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Από τις ελληνικές τράπεζες, η Εθνική εμφανίζεται -σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Capital- να κατέχει ομόλογα συνολικής αξίας 13,7 δισ., ενώ ακολουθούν η Πειραιώς (8,7 δισ.) και η EFG Eurobank (7,46 δισ.). Από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας, ξεχωρίζουν η γαλλική BNP που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα 5 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την βελγική Dexia (3.47 δισ.), τη γαλλική Societe Generale (2,9 δισ.) και τη γερμανική Commerzbank (2,9 δισ.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.